Voor de smaakvolle, Amsterdamse gay

Een gay-blad dat Maxim Hartman interviewt? Die luidruchtige kroegneanderthaler, van het slag dat nogal eens gewelddadig homofoob uit de hoek kan komen? Nou ja, het kan dus, blijkt uit de laatste editie van Winq, zeg maar een soort van lifestyleblad voor de gay.

Bovendien, Hartman mag dan graag spelen met hooliganeske clichémannelijkheid (boeren, scheten laten, vlees rauw van het bot knagen – hij laat zich bloot met een zwijnenvel op het hoofd fotograferen), hij blijkt een stuk slimmer dan dat.

Beklgisch trekpaard

Mannelijkheid houdt voor hem in ieder geval niet in dat ‘we dom moeten doen tegen homo’s’ of dat de vrouw terug naar het aanrecht moet. En dat hij met zijn boek De nationale vrouwenspotgids vrouwen op de hak neemt, met types als het wentelteefje, de Opzij-muts en het Belgische trekpaard, heeft te maken met het feit dat vrouwen in Nederland sterker staan, denkt hij. ,,In Iran kun je zo’n boek niet doen. Dat is naar beneden trappen.’’ Maar vanwaar zijn fascinatie voor mannelijkheid? Hartman groeide op zonder vader, tussen vijf vrouwen. Aha.

Verderop in het blad een interview met de drie dansers die 25 jaar geleden schitterden in de toen docu In bed with Madonna en zo volkomen argeloos rolmodellen werden voor jonge homo’s. Dat de tongzoen die twee van hen uitwisselden zo baanbrekend zou zijn, daar hadden ze op het moment zelf totaal geen vermoeden van.

Amsterdams

Leuk blad hoor, dat Winq: goede interviews, stijlvolle modereportages, mooie foto’s, reisrepo’s om bij te likkebaarden. Maar wel het type magazine vanuit een Amsterdams perspectief, waarbij Londen, San Francisco en Kreta om de hoek liggen en de wereld achter Almere en Zaandam ophoudt.

Neem de rubriek Winq loves, vol hebbedingetjes en belevenissen: die zijn alleen in Amsterdam of op internet te bekomen. En het festivalrooster van VPRO-presentator Tim den Besten lijkt wel heel erg op de gewraakte festivalkaart van NRC Next vorig jaar, waarop het Noorden (op Oerol na) helemaal leeg bleef. Nou ja, misschien doen ze wel wat moeite: voor een interview met de lokale COC-voorzitter Jan Thijs Leeuwrik, 1,38 meter lang, is men wel helemaal naar Leiden getogen. De hoop hoeft nog niet te worden opgegeven.

Winq no. 77, uitgever Winq media b.v. Zeven nummers per jaar. Jaarabonnement 47.50 euro, los nummer 7,50 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.