Vrienden helpen Drents Museum aan spelend wichie van Max Liebermann

Directeur Harry Tupan en Vrienden-voorzitter Meindert Doornbos (rechts) bespreken een nieuwe aanwinst voor het Drents Museum: Kind onder bomen (1882) van Max Liebermann. Foto: Marcel Jurian de Jong

Opnieuw heeft het Drents Museum een bijzonder schilderij verworven. Dit keer gemaakt in Zweeloo door een tijdgenoot van Vincent van Gogh, de Duitse schilder Max Liebermann.

Het schilderij, groot is het niet, wordt dinsdagmorgen, op de 65-ste verjaardag van de stichting Vrienden van het Drents Museum voor het eerst getoond. Het museum heeft het werk dankzij de stichting kunnen kopen op een veiling in Keulen. Daar ging een tip van een inwoner van Zweeloo aan vooraf. Liebermann, de bekendste impressionistische schilder van Duitsland, verbleef in 1882 vijf maanden in het dorp.

Kind onder bomen is in 1882 gemaakt als voorstudie voor een groter schilderij met kinderen die boomtikkertje spelen. Het kleine schilderij toont een meisje dat wacht op het moment dat ze naar een andere boom kan rennen. Dat het in Zuidoost-Drenthe is gemaakt, kan volgens directeur Tupan worden afgeleid van een ander schilderij van Liebermann waarop de bleek van Zweeloo is te zien.

Met de aanschaf is een bedrag tussen de 40.000 en 50.000 euro gemoeid

Waar het museum vorig jaar voor de aanschaf van ‘ t Onkruidverbrandertje van Van Gogh moest aankloppen bij een reeks van geldschieters, lukte het dit keer met een beroep op de 2200 vrienden van het museum. De precieze prijs van het werk is niet bekendgemaakt. Met de aanschaf is een bedrag tussen de 40.000 en 50.000 euro gemoeid.

Het Drents Museum doet vaker een beroep op de stichting Vrienden. De laatste jaren gebeurt dat bijvoorbeeld voor de zogeheten Drentse meestercollectie, een verzameling schilderijen die het verhaal van Drenthe vertelt. De eerdergenoemde Van Gogh, Drentse madonna van Jozef Israëls in 2018 en Drents landschap van Egbert van Drielst in 2017 zijn allemaal gekocht met hulp van de stichting.

Stichting vrienden zegt zelden nee tegen de directeur en zijn conservatoren

Vrienden-voorzitter Meindert Doornbos: ,,Ons doel is het steunen van het museum. Als een conservator of directeur zegt ‘Dit behoort tot onze collectie’, dan gaan wij daar van uit – zij hebben de expertise. Ik heb een keer meegemaakt dat we nee hebben gezegd tegen het verzoek vanuit het museum. Dat was na een voorstel waarbinnen het bestuur geen unanimiteit voor was.”

Een van de doelstellingen van het Drents Museum is het opbouwen een provinciale collectie. Directeur Tupan: ,,Drenthe heeft geen hofcultuur gehad zoals Friesland. En ook geen stedelijke cultuur met veel handel zoals Groningen. Op het gebied van kunst en cultuur moet Drenthe het van verder halen. Wij moeten verzamelen en soms moeten we opwaarderen.” Wijzend op de tentoonstelling Barbizon van het Noorden , waar de nieuwe aanwinst een plek krijgt: ,,Zonder de Vrienden hing hier veel minder.”

Stichting Vrienden van het Drents Museum beschikt over de juiste zakken

Hoe diep zijn de zakken van de Vrienden? ,,Ik herinner mij de aanschaf van de Turfschuit van Van Gogh in 1997”, vertelt Doornbos. ,,Toenmalig directeur Horstmann kwam geld tekort. Dankzij een effectenportefeuille uit een nalatenschap konden wij het alsnog mogelijk maken. Dat is voor mij een hoogtepunt geweest. Onze zakken zijn diep genoeg om vrijwel altijd aan de wensen van de directeur te voldoen”, zegt Doornbos. ,,Die daar niet over klaagt”, lacht Tupan.

menu