Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Van Robin Kester in Vera tot grimmige verhalen over Veenhuizen: tien tips

Foto: Archief VanPlan / Shakespearetheater Diever

Met de versoepeling van de coronamaatregelen mag er steeds meer en dat is te merken: in Groningen en Drenthe is steeds meer te doen. Of je nu graag in het theater vertoeft of liever over een markt rondstruint; laat je inspireren door onze weekendtips.

Nieuw geluid van Robin Kester

Robin Kester is niet in een hokje te stoppen; waar haar eerste EP het meeste weg had van indiefolk, heeft haar nieuwe mini-album een geluid dat associaties oproept met Beth Gibbons, Charlotte Gainsbourg, Cate Le Bon en Beach House.

loading

Kester werkte samen met Marien Dorleijn (Moss) aan nieuw materiaal in zijn studio, een voormalig psychiatrisch ziekenhuis. Samen gingen ze op zoek naar een nieuwe sound, met meer elektronica, vintage synths en drums tot een antieke vibrafonette. Robin Kester laat haar nieuwe geluid op vrijdag 11 juni in Vera horen.

Tuiniers laten hun tuinen zien

Dankzij vele enthousiaste tuiniers zijn er in de provincie Groningen meer dan genoeg mooie tuinen. De zeven afdelingen van Groei en Bloei hebben gezamenlijk de Open Tuinen Estafette opgezet zodat de tuinen te bezoeken zijn. Iedere twee tot drie weken opent een afdeling de tuinen voor publiek.

loading

In het weekend van 12 en 13 juni zijn diverse tuinen in Stadskanaal en omgeving geopend .

Klassieke werken in de kerk

Het Leenster Hinsz-orgel wordt zaterdag 12 juni goed benut met een concert door organist Bob van der Linde. Hij is sinds kort beiaardier van de Groninger Martinitoren en is sinds een paar jaar organist van de Martinikerk in Sneek.

loading

Tijdens zijn concert in de Petruskerk van Leens laat Bob van der Linde werken horen van Sweelinck, Schildt, Muffat en Carl Philipp Emanuel. Van der Linde sluit het concert af met Bachs Preludium en fuga C- dur (BWV 545) .

Bijzondere planten in de spotlights

Tijdens de Rare-Planten-Dagen in Meeden worden bijzondere planten in het zonnetje gezet. Denk aan planten met gestreepte bloemkelken en veelzeggende namen als Jan-op-de-preekstoel, duivelstong en olifantsoor.

loading

Tuingoed Foltz in Meeden verzamelt al jaren botanische rariteiten en planten die verbazen door hun verschijningsvorm, kleur of geur. Deze planten en die van gastkwekers Roy Hofstede, Wouter van Driel en Jutta’s Staudengarten zijn te zien en te bemachtigen op zaterdag 12 en zondag 13 juni.

Eendracht maakt kracht

Luister zaterdag of zondag met de wandeling Eendracht maakt kracht in Appingedam naar verhalen uit het verleden, het heden en de toekomst. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Eemsdelta en diverse zorgorganisaties: De Zijlen, De Hoven, ‘s Heeren Loo en Cosis.

loading

Tijdens de wandeling hoor je verhalen over de moderne en zorgzame nieuwe wijk De Eendracht. De wandeltour is ook nog op 19 en 20 juni te volgen.

De muzikale reis van Prince

Alexander Broussard & friends brengen The Story of... Prince naar De Hoofdmeesterstuin in Emmer-Compascuum. Op zondagmiddag laten zij de muzikale erfenis van Prince horen en maken ze een reis door zijn oeuvre.

loading

De muzikale reis wordt ondersteund en verteld door Alexander Broussard en Rias Baarda. Ger Savelkoul neemt de zang op zich.

Op naar de middeleeuwen

Regina Ederveen komt naar Museum Vosbergen in Eelde en bespeelt daar haar Keltische harp, gebouwd uit puur walnoothout. Ederveen neemt de luisteraar mee naar de late middeleeuwen, waarin ze als rondreizend harpist koningen en knechten ontmoet en haar verhalen – gebaseerd op ware feiten – afwisselt met vooral veel solo’s.

loading

Het concert op zondag is zowel om 19 als 21 uur te bezoeken.

Grimmige verhalen over Hollands Siberië

Er zijn meer dan genoeg grimmige verhalen te vertellen over gevangenisdorp Veenhuizen. Mariët Meester schreef al enkele boeken over de unieke rijkskolonie, waaronder Hollands Siberië , wat ook een bijnaam is voor Veenhuizen. Meester geeft een lezing over de opmerkelijke ontdekkingen die ze tijdens haar research opdeed.

loading

Gesprekken met getuigen van de bijzondere periode rondom de Tweede Wereldoorlog geven extra diepte aan de lezing. Op 12 en 13 juni is de lezing te volgen in de voormalige Katholieke Kerk . Bezoekers krijgen de mogelijkheid om na afloop met de gids mee te wandelen of zelf een route te wandelen die speciaal voor dit evenement werd vormgegeven.

Sneupen tussen de boeken

Net op zoek naar dat ene obscure boek of die ene plaat van vroeger? Mogelijk zijn die te vinden op de Boeken- platen- en cdmarkt in Hoogeveen .

loading

Op de 16e markt van Wijkvereniging de Weide zijn duizenden boeken en tijdschriften, vele honderden lp’s, singles en cd’s te vinden. De markt is overdekt en gratis toegankelijk.

Komedie en tragedie in één

Het Shakespearetheater in Diever maakte zich vorig jaar op om het 75-jarig jubileum te vieren. Dat jubeljaar viel door corona in het water. Maar nu het theater weer open mag, wordt het jubileum alsnog gevierd.

loading

In Diever zijn twee stukken van Shakespeare in één voorstelling te zien: zijn kortste tragedie Macbeth en zijn kortste komedie Comedy of Errors . Zaterdag is een van de try-outs, de combinatievoorstelling Macbeth + Comedy of Errors speelt nog tot en met 11 september.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur