Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Zoek de Groninger Ripper, fiets langs de wierden of wandel over de Hondsrug

Foto: Shutterstock / Groninger Ripper

Op eigen gelegenheid fietsen langs Groninger wierden

De Wierdendriedaagse is een nieuw driedaags fietsevenement langs wierdendorpjes op het Groninger Hogeland. De eerste editie zou eigenlijk in het pinksterweekend van 2020 verreden worden, maar corona gooide roet in het eten. Ook dit jaar kan dit meerdaagse evenement voor de recreatieve fietser nog niet in zijn oorspronkelijk opzet. Wel ontwikkelde de organisatie een Welkom op de wierde-app en –routeboekje waarmee je de routes op eigen gelegenheid kunt fietsen.

loading

Naast de routes vind je in zowel de app als het routeboekje informatie over de bezienswaardigheden onderweg. De twee zijn ook goed te combineren, fietsen met het boekje en verder lezen in de app.

Help mee de Groninger Ripper te vinden

Denk jij dat je het in je hebt om een moordernaar te ontmaskeren? Kom dan zaterdag naar Groningen en doe mee aan het detectiveavontuur De Groninger Ripper . Er zijn al drie mannen neergehaald door The Ripper en de angst in de stad neemt toe.

loading

Met deze game in de buitenlucht van CluedUpp Games loop je met jouw team van rechercheurs door de stad om de aanwijzingen na te lopen en de zaak op tijd op te lossen. Je kunt op elk moment tussen 09.00 en 14.00 uur aan het mysterie beginnen, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Kunst kijken in het Westerkwartier

In het kader van de allereerste Open Atelierroute Westerkwartier openen - verspreid door het hele Westerkwartier - 33 kunstenaars dit weekend de deuren van hun atelier. Van Aduard tot Zuidhorn en van Garnwerd tot Ezinge kun je tussen 11.00 en 17.00 uur kunst in zijn vele verschijningsvormen bekijken en ervaren.

loading

Op de website van het Westerkwartier staan verschillende (voorbeeld)routes waarmee je wandelend, fietsend of met de auto langs de ateliers en galeries wordt geleid.

Het verhaal van Barbra Streisand

In de serie voorstellingen The Story Off … neemt voorman en verhalenverteller Alexander Broussard je mee in een reis door de muziek, de - soms woelige - levens, de carrières en het oeuvre van ‘s werelds grootste muzieklegendes.

loading

Elke aflevering wordt Broussard terzijde gestaan door een vocaal specialist. Zondag is dat zangeres Janneke Meessen. In de kerk van Tolbert kruipt zij deze middag in de huid van Barbra Streisand en vertolkt samen met Broussard het bijzondere verhaal van deze Amerikaanse zangeres.

Bezoek een Engelse landschapstuin in Westerbroek

De tuin van de familie Kazemier aan de Oudeweg 32 in Westerbroek, vlakbij de stad Groningen, is ongeveer 3.000 m2 en heeft een Engelse uitstraling wat betreft kleur en indeling. De tuin is onderverdeeld in een voor- en achtergedeelte.

loading

In de voortuin vind je een groene omlijsting met daartussen borders met vaste planten en rozen; in de achtertuin een boomgaard, groentetuin, kas, tuinhuis en pluimvee. De tuin doet dit weekend mee aan het Landelijke Open Tuinen weekend van Groei & Bloei en is zowel zaterdag als zondag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Er zijn dit weekend ook nog andere tuinen te bezoeken.

Nieuwe galerie in Roswinkel opent met Zij/She

Galerie Sophie is een nieuwe expositieruimte in het Drentse Roswinkel. Nog tot en met 1 augustus is in de galerie de expositie Zij/SHE te zien.

loading

Leden van kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo tonen speciaal gemaakt werk naar aanleiding van het gedicht ZIJ van Sophie Mellema. Het algemene thema daarin is ‘kwetsbaarheid’. De deelnemende kunstenaars hebben daar, op basis van dit verhalend gedicht, een eigen invulling aan gegeven.

Klaar voor het NK wielrennen?

Het eerste grote wielerevenement mét publiek van dit jaar in Nederland vindt aankomend weekend plaats: het Nederlands Kampioenschap Wielrennen. Op 19 en 20 juni is de Col du VAM in Wijster weer het decor voor een parcours over kasseienstroken én met een finishklim.

loading

In de strijd om de nationale titel in verschillende categorieën verschijnen onder anderen Mathieu van der Poel, Anna van der Breggen, Tom Dumoulin, Annemieke van Vleuten en Jos van Emden aan de start. Tickets zijn verkrijgbaar via VanPlan .

Zomerwandeling over de Hondsrug

Wie zondag naar Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen komt, kan samen met de gids van Staatsbosbeheer een wandeling over de Hondsrug maken. Onderweg vertelt hij je alles over de natuur in dit seizoen van het jaar.

loading

De wandeling is geschikt voor kinderen en volwassenen. De wandeling is zo’n 2.5 tot 3 km lang en start in drie verschillende tijdsblokken. Wel van te voren even aanmelden via de website van Staatsbosbeheer .

Muziek en verhalen uit de Appalachen

Het nieuwe muziekcollectief Linen of Words brengt zaterdag tijdens zijn concert in Loods13 in Emmen liedjes en verhalen die diep zijn geworteld in de Amerikaanse Appalachen. De roots van zangeres en klarinettiste Annick Odom liggen in deze regio in het oosten van de Verenigde Staten en zij is grootgebracht met de volksliederen en verhalen van de oudere inwoners.

loading

Ze wordt vergezeld door Julie Hasfjord (zang), Leah Plave (cello) en Tiziano Teodori (dwarsfluit/elektronica). Samen mixen ze deze volksliederen en verhalen tot nieuw gecomponeerde werken waarin liefde, verdriet, humor en een vleugje nostalgie centraal staan.Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur