Wat stellen de Golden Globes eigenlijk voor?

Nooit eerder zijn de Golden Globes zo vroeg in het jaar uitgereikt. Om de toon te zetten wil de organisatie per se vooruitlopen op de Oscars. Maar wat stelt de prijs eigenlijk voor en waarom kwam A Star is Born er zo bekaaid vanaf?

Een van de grote verliezers bij de uitreiking van de Golden Globes was het muzikale drama A Star is Born. Slechts één prijs leverden de vijf nominaties op: het door Lady Gaga gezongen Shallow werd uitgeroepen tot Beste Lied.

Regisseur en hoofdrolspeler Bradley Cooper ging met lege handen naar huis. Ook het veelgeprezen acteerwerk van zangeres Lady Gaga (in haar eerste grote filmrol) werd niet gehonoreerd.

De grote favoriet

A Star is Born was de grote favoriet. Maar de leden van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), met ongeveer honderd buitenlandse journalisten die in Los Angeles over entertainment schrijven, gaven de voorkeur aan Bohemian Rhapsody, de filmhit over Freddie Mercury, en het rassendrama Green Book, ook een biografische film.

Hoofdrolspeler Rami Malek weet alle facetten van Freddie Mercury’s karakter treffend te raken, schrijft recensent Ab Zagt. Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Waarom A Star is Born zo werd genegeerd, weten alleen de leden van de HFPA. In de filmwereld is het een bekend gegeven dat de leden een voorkeursbehandeling eisen van de filmmaatschappijen voor hun interviews met de filmsterren, die ook allemaal verplicht op de foto moeten met de betreffende journalisten.

Op het Filmfestival van Venetië in september vorig jaar lieten enkele leden overduidelijk hun irritatie blijken over de in hun ogen beperkte mogelijkheden voor interviews voor de film. Als de HFPA-leden daar niet tevreden over zijn heeft dat - zo wordt in de wandelgangen regelmatig gefluisterd - consequenties voor Golden Globe-bekroningen.

De macht van HFPA

De macht van de HFPA heeft alles te maken met de televisie-uitzending van de uitreiking. Veel leden, zeker van de oudere garde, publiceren nauwelijks interviews en teren volledig op de impact van de Golden Globes, die vooral wordt bepaald door het feit dat de beelden ruim voor de Oscars worden uitgereikt.

Toch staan de Oscars in veel hoger aanzien. Bij de nominaties worden de categorieën bepaald door de mensen uit het vak die hun collega’s kunnen voordragen. Pas bij de uitreiking kunnen de leden, ongeveer zevenduizend, stemmen op vrijwel alle categorieën.

Bij de Golden Globes, die (vermoedelijk bij gebrek aan kennis bij de leden) geen prijzen toekennen in technische categorieën als Beste Montage en Beste Camerawerk, wordt verschil gemaakt tussen filmdrama en musicals en komedies.

Merkwaardige uitslag

Dat leverde dit jaar de merkwaardige uitslag op in de sectie Musical/Comedy. De winnaar Green Book gaat over de groeiende vriendschap tussen een Italiaanse uitsmijter en een Afro-Amerikaanse klassiek pianist en hoort gezien het onderwerp - rassendiscriminatie in de jaren 60 in het zuiden van Amerika - helemaal niet thuis in die categorie.

Schrijver en filmjournalist Mark Harris liet meteen na de uitslag op Twitter weten dat leden van de HFPA straks bij de Oscars niet kunnen stemmen en 'ook niet goed bij hun hoofd zijn'.

Of de Golden Globes, zoals vaak wordt beweerd, een voorloper zijn van de Oscars zal op 22 januari blijken als de nominaties van deze prijs worden bekendgemaakt. De verwachting is dat het gros van de titels - Roma, A Star is Born, Green Book, Vice en Bohemian Rhapsody - ook bij de Oscars opduikt. Maar het winnen van een Oscar weegt toch veel zwaarder dan een Golden Globe, die door de vakgenoten veel minder serieus wordt genomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.