Wereldberoemde dj Don Diablo: van De Schimmelarij naar uitverkocht Afas Live

Hij is de meest beluisterde producer ter wereld, schreef kerstliedjes met Boy George en lanceerde onlangs bij de Bijenkorf zijn eigen kledinglijn in samenwerking met Star Wars. Don Pepijn Schipper, alias Don Diablo, uit Coevorden staat zaterdagavond ook nog eens solo in een uitverkocht Afas Live.

Don Pepijn Schipper was al even niet meer in de bioscoop geweest, maar Bohemian Rhapsody móest hij op een groot scherm zien. ,,Pure nostalgie. Ik heb de hele film met kippenvel in de zaal gezeten. Zo geniaal gemaakt."

De Schimmelarij

Don Diablo groeide op in De Schimmelarij, een buurtschap dat behoort tot de gemeente Coevorden. ,,Daar woonden negen mensen. Op de fiets reed ik naar Coevorden om platen te kopen van Queen, Prince en David Bowie. Mijn muziek én kledingsmaak was door hen beïnvloed. Ik was negen toen Freddy Mercury stierf. Zijn dood had een grote impact op mij.”

Bijna dertig later staat Don Pepijn Schipper op het wereldpodium. Als dj, producer én modeman. Hij maakte remixen voor Ed Sheeran, Justin Bieber, Madonna en Coldplay, schreef mee met Rihanna en Beyoncé (‘Zelfs nog een kerstliedje met Boy George’), lanceerde onlangs een eigen kledinglijn in samenwerking met Star Wars en denderde dit jaar de top tien van DJ Mag binnen, de toonaangevende ranglijst van dj’s: zevende. Ter vergelijking: in 2014 stond hij nog 82ste.

‘Best raar, want hoger kan niet’

,,In die top tien komen was een droom. Ik heb jarenlang een poster boven mijn bed gehad van de DJ Mag met Fatboy Slim en The Chemical Brothers”, zegt hij niet zonder trots. En misschien bij het grote publiek niet zo bekend, maar Don Diablo pakte de nummer-één positie in de 1001 Tracklists, de lijst van meest beluisterde producers. ,,Best iets raars, want hoger kan niet."

En nu, morgen, staat hij voor het eerst solo in de Afas Live. De show was afgelopen zomer nog niet aangekondigd of binnen een mum van tijd uitverkocht. ,,Dat was te gek, want er kwam geen campagne of mediapartner aan te pas.”

Don Diablo kan zijn succes afmeten aan lijstjes, samenwerkingen met grote artiesten, aan die volle Afas Live, maar ook aan ‘nee’ zeggen. Tegen festivals, gigs, of aanvragen voor remixen van pak ’m beet U2 of Clean Bandit. ,,Tof, maar ik kan niet alles meer doen”, aldus de Drent, die tegelijk ook moet wennen aan het succes. ,,Hier heb ik jaren voor gestreden, want ik weet ook hoe het is om continu afgewezen te worden.”

Donkere kant van het dj-bestaan

Don Diablo, een van de grondleggers van de Future House (‘Ouderwetse housemuziek met moderne producties en fris geluid’), kent ook de donkere kant van het dj-bestaan. Hij schreef er muziek over, kende bovendien Tim Bergling alias Avicii, de Zweedse dj die eerder dit jaar zelfmoord pleegde. ,,Wake me when it’s quiet ging over hem. Over de eenzaamheid. Ja, die heb ik ook heb gevoeld. Daar vecht je tegen. De laatste keer dat ik Tim sprak was op het vliegveld, drie weken voor zijn dood. Dat voelde al raar. Een zwaar gevoel waarmee ik twee dagen rondgelopen heb. Het is een gevoel dat je nergens meer controle meer over hebt. Dat alles wat je doet waardeloos is. Ik kan het lastig uitdrukken, mensen vragen ernaar, maar ik stop het zelf liever in de muziek. Mijn allereerste plaat heette Useless. Dat zegt genoeg.”

Succes is geen barometer voor geluk, stelt de dj. ,,Het enige wat we willen op deze planeet is ons waardevol voelen. Een stukje geluk vinden. Ik sta dat stukje geluk nu toe. Word gelukkig van anderen gelukkig maken.”

Mijn hele familie is bij elkaar

Dat is zaterdag ook zijn doel. ,,Het wordt een bijzondere avond, want mijn hele familie is bij elkaar, mijn moeder, broers, vrienden, alle mensen die iets voor mij hebben betekend. Voor mijn broers heb ik een nummer gemaakt”, aldus de dj die ook The Artist Inside gaat draaien, het nummer dat (samen met JP Cooper) schreef voor zijn vader. Hij overleed in 2012. ,,Ik heb veel tegenslag gehad, weinig supporter maar na zijn dood deed me dat niets meer. Ik was vrij om mijn creativiteit te uiten. Mijn vader is tot het einde zo positief geweest, heel waardig. Hij gaf liefde en hielp anderen. Daardoor kon ik dealen met zijn verlies, al voelt het nog elke dag alsof het gisteren was.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.