Het Groningse collectief ZUHAUSE beloofde bundelende inspanningen, en jawel. Het sloot jongeren van vijf theaterinstellingen een week op. Beoogd resultaat: een voorstelling in de Martinikerk.

Die wordt in elk geval op 4 mei gespeeld, onder de noemer Theater na de Dam. Overal in het land beginnen, een uur na de twee minuten stilte van de Nationale Dodenherdenking, voorstellingen met een thema in het verlengde van de herdenking. Dit jaar luidt dat ‘verzet’.

Op eigen wijze

In Groningen belandde een verzoek zo’n voorstelling te maken bij De Noorderlingen en Theater De Steeg. De leiding daarvan gunde ZUHAUSE, gevestigd in de voormalige vrouwenopvang van Het Kopland, de eer om het project op eigen wijze ter hand te nemen. Zo raakten naast De Noorderlingen en De Steeg ook acteurs en actrices van NNTWEE, Noorderpoort en Vrijdag betrokken. Zeventien in totaal.

Daar zitten ze dan, op de zolder van ZUHAUSE. Met een week hausarrest, zoals dat heet. Ze mogen het pand niet verlaten en moeten zich volledig concentreren op het ontwikkelen van de voorstelling, begeleid door Elénie Wagner, Mirjam van Dijk en Davey Bakker, ZUHAUSE’s artistieke team. Goed, ze zijn tóch buiten geweest, maar dat was in het donker, voor specifieke guerilla-acties. Die gaat heten The Revolution Will Be Televised. Net als een satirisch BBC-programma.

Groot houten paard

Ze plakten ‘s nachts posters, vluchtten voor het gezag, hielden een stille tocht, bouwden een groot houten paard en plaatsten dat op de Grote Markt. Het bleef er tot hun stomme verbazing twee dagen staan. Er was even geen terreur-angst, kennelijk.

En nu hebben ze, gezeten in een grote kring, allemaal een paardenhoofd op. Wonderlijk schouwspel, als je plompverloren binnenkomt. Maar waarom deze paardenparade? Nou, ze zagen in het paard een goed symbool. Want daar zaten ze, verwende jongeren, die zich nergens druk over hoeven maken, het leuk hebben met elkaar en zonder gevolgen de grote problemen van de wereld kunnen negeren, in hun eigen bubbel levend. Oogkleppen, beteugeling. Daar wil het collectief zich nu tegen verzetten. Tegen de eigen mentaliteit dus.

Aan elkaar wennen

Het is best vermoeiend, zo’n week, beamen ze. Ze moesten wennen aan elkaars opvattingen, eigenaardigheden. Ze liggen laat op hun matje of luchtbed. Dan de presentaties. Allemaal een solo, en dagelijks in groepjes van vijf. Iedereen die onder het eten zijn ervaringen van die dag deelt met de groep. Het bedenken, uitproberen. Een avond muziek die uitdraait op bont. Nu is de week bijna voorbij en er zit een hechte groep, heel gemotiveerd om iets moois te maken.

Vanavond zijn er twee presentaties van de aanzet: om 15.30 en 20.30 uur, Martinikerkhof 11, aanmelden via info@wirsindzuhause.nl, betalen bij de deur, 5 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur