Zeldzame plaat Bowie komt onder de hamer

Bij online-veilinghuis Catawiki komt een zeldzame ‘acetaat’ van David Bowie onder de hamer. Verwachte opbrengst: 50.000 euro.

Het gaat om een ‘acetaat’, ofwel testpersing, van Hunky Dory, een album van David Bowie uit 1971. Het is het enige bekende exemplaar, en bovendien heeft Bowie zelf op het label geschreven. De eigenaar verwierf de plaat in 1973 in ruil voor een flesje bier.

Catawiki verwacht dat er zo’n 50.000 euro voor neergeteld zal worden. ,,Daarmee wordt het een van de duurste platen ter wereld” volgens dit veilinghuis. Daar valt wel iets op af te dingen. Het record tot nu toe is voor Once Upon a Time in Shaolin van rapgroep Wu-Tang Clan, uitgebracht in een oplage van precies één exemplaar. Dat ging van de hand voor 2 miljoen dollar.

Een exemplaar van het debuutalbum van The Beatles, uit het bezit van Ringo Starr en genummerd 0000001, bracht 790.000 dollar op. Een acetaat van Elvis Presleys My Happiness werd gekocht door Jack White voor 300.000 dollar. Een acetaat van The Quarrymen (een vroege incarnatie van The Beatles) zou volgens experts 200.000 pond waard zijn als de eigenaar, Paul McCartney, ’m ooit zou verkopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.