Zomerzinnen stopt: Iedereen beleefde er plezier aan, behalve de organisatie

Commissaris van de koning Jetta Klijnsma tijdens de opening van festival Zomerzinnen in Dwingeloo, afgelopen zomer.

Het festival Zomerzinnen krijgt geen nieuwe editie. De organisatie heeft het plafond bereikt en ziet geen mogelijkheden om door te groeien.

Dat heeft stichting Zomerzinnen per brief laten weten aan de provincie Drenthe, de grootste geldschieter van het festival dat sinds 2007 in Drenthe wordt gehouden. Volgens interim-voorzitter Wim Dooren zijn met de huidige opzet te veel ongedekte kosten gemoeid en wordt roofbouw gepleegd op de professionele krachten.

Het probleem zit vooral in de randprogrammering. Die is de laatste jaren groter geworden, terwijl het literaire hoofdprogramma gelijk is gebleven. ,,In feite gaat de aandacht steeds meer uit naar zaken waar het ons niet om gaat. Dat voelt niet goed”, aldus Dooren.

Zomerzinnen heeft als doel het organiseren van literaire activiteiten en het stimuleren van het literair klimaat in Drenthe. Dooren: ,,We willen graag een bijdrage leveren aan Drenthe als een aantrekkelijke provincie voor cultuurtoerisme, maar lopen daarbij tegen onze grenzen aan.“

‘Met vijf-, zeshonderd betalende bezoekers is het op’

Een voor de hand liggende oplossing zou zijn meer literatuur bieden, meer schrijvers laten optreden. Dooren: ,,Als we naar de markt kijken, moet je concluderen dat het met vijf-, zeshonderd betalende bezoekers wel op is. Dat is niet alleen in Drenthe zo, dat is in het universiteitsstad als Groningen niet anders.”

Dooren doelt op Het Grote Gebeuren, dat vorige maand zeshonderd bezoekers trok. ,,Dat festival kan terugvallen op een veel grotere organisatie (Noordwoord en Forum Groningen, JvR) en veel zaken op routine regelen. Oorspronkelijk kon Zomerzinnen terugvallen op Biblionet. Dat hield op toen zij moesten bezuinigen. Toen is onze stichting opgericht.”

Denkend over wat mogelijk soelaas zou kunnen bieden, oppert Dooren een provinciale organisatie die festivals werk uit handen neemt. ,,Een facilitair bedrijf dat er voor zorgt dat je als klein festival geen omkijken hebt naar het gedoe met vergunningen, verkeersbegeleiders en het werven van vrijwilligers.”

‘Houdt oog voor de waarde van kleinschaligheid’

Zomerzinnen wordt vanuit het Drents cultuurplan gefinancierd om bijdrage te leveren aan de groei van het cultuurtoerisme. Volgens Dooren wil de stichting die bijdrage graag blijven leveren, maar moet ook oog blijven voor de waarde van kleinschaligheid. ,, Wij zitten in een nichemarkt. Niet voor alles bestaat een massapubliek.”

Dat laatste heeft ook gevolgen voor het binden van sponsoren. ,,Die bereiken het liefst zoveel mogelijk mensen met een bijpassend consumptiepatroon. Die doelgroep vinden ze bij ons minder. Waardoor we nog harder moeten werken. Onze professionals krijgen niet al hun uren betaald. In feite zijn we een slechte opdrachtgever.”

‘Het bevorderen van leesplezier blijft belangrijk’

Volgens Dooren blijven de doelstellingen van Zomerzinnen overeind staan. ,,We zoeken andere wegen om een duurzaam literair programma te kunnen bieden. Zoals Winterzinnen, eind dit jaar in Dwingeloo. Back to basic. Dat is kleinschaliger van opzet, daar spelen bijzaken geen hoofdrol. Dat wordt ook prijs op gesteld.”

Dooren hoopt dat het provinciale geld voor Zomerzinnen ook komende jaren voor de literatuur beschikbaar blijft. ,,Niet alleen vanwege onze doelstellingen, maar ook omdat het bevorderen van leescultuur belangrijk blijft. Kijk maar naar het probleem van de laaggeletterdheid en dalende leesplezier bij scholieren.”

De interim-voorzitter betreurt het eigen besluit. ,,Het liefst gingen we gewoon door, maar dat is op dit moment niet verstandig. Als we kijken naar de laatste editie, afgelopen zomer, iedereen had daar een goed gevoel bij. Behalve wij.”

menu