Zwitserland presenteert maar liefst 22 acts op Eurosonic 2020 (dit kun je ervan verwachten)

Muthoni Drummer Queen Foto: Peter Mutuma

Zwitserland is het focusland tijdens Eurosonic in Groningen, het grootste showcasefestival voor Europees poptalent.

Het Alpenland presenteert tussen 15 en 18 januari 22 acts met de slogan: A taste of Swiss music. De kaas en chocola kennen we al, nu de muziek nog. ,,We zijn altijd goed geweest in het bewaren van geheimen.”

Aan rock-’n-roll denk je niet meteen als je aan het rijke, overwegend conservatieve, al eeuwen neutrale en acht miljoen inwoners tellende Zwitserland denkt. Hooguit aan wereldberoemde popsterren die het zich konden veroorloven neer te strijken in de federale republiek, zoals David Bowie, Freddie Mercury en Tina Turner. En de Jamaicaanse dubproducer Lee ‘Scratch’ Perry die er zijn studio Secret Laboratory in de fik zag vliegen.

Land van Young Gods en Yello

Artiesten van Zwitserse bodem die wellicht nog een belletje doen rinkelen zijn de industriële rockers The Young Gods (nog altijd actief) en Yello dat met elektronische muziek begin jaren tachtig internationaal hits scoorde met singles als I love you. In diezelfde tijd leverde Grauzone de cultklassieker Eisbär af. En Celtic Frost deed ooit goede zaken in de hoek van de extreme metal.

Sterren die het ook buiten eigen land en in een buurland als Duitsland en Frankrijk in de hitlijsten goed doen, zijn er nauwelijks. Toch is het niet zo gek dat vanaf volgende week woensdag de Zwitserse popmuziek drie dagen lang centraal staat tijdens het showcasefestival Eurosonic dat zich onder die naam sinds 1999 hardmaakt voor het opkomende Europese talent.

Zwitserland: Veel concerten, veel goede labels, levendige scene

Programmeur Robert Meijerink had het land al lang op zijn verlanglijstje staan. Maar de Zwitsers hielden de boot af, vroegen hem te wachten, bang als ze waren dat de tijd nog niet rijp was.

 ,,Ze voelen nu zelf ook aan dat het goed gaat. Ik vind het opmerkelijk hoe ongelooflijk veel festivals en clubs er zijn. Muziek leeft er. Dat kan je niet alleen zien aan het aantal concerten dat er wordt georganiseerd, maar ook aan het aantal goede labels. Er is een levendige scene. Vanuit Nederlands perspectief denk je al snel dat het een saai muziekland is. Maar dat vind ik niet! Je ziet het pas als je erin duikt.”

Meijerink is namens Eurosonic verantwoordelijk voor het boeken van de Europese artiesten. Hij weet dat het voor focuslanden spannend is zich te presenteren. Niet dat het publiek het wat uitmaakt waar een act vandaan komt, maar de duizenden muziekprofessionals die in Groningen rondlopen zijn kritisch. ,,Er kleeft voor de focuslanden altijd een risico aan op de slachtbank te worden gelegd. Maar het is voor die landen ook een moment om de vlag te laten wapperen en een feestje te vieren.”

Radiostations sturen Muthoni Drummer Queen, Camilla Sparksss naar Groningen

,,De selectie die is gemaakt, laat goed zien dat we ons niet beperken tot een stijl. Dat heeft alles te maken met dat we een multicultureel land zijn en onze culturen, talen en tradities net zo divers zijn als onze muziekscene”, vertelt Albane Schlechten.

 Ze neemt me namens Swiss Music Export op sleeptouw in Lausanne waar acts optreden die door vier radiostations naar Groningen worden gestuurd: Muthoni Drummer Queen, Camilla Sparksss en de zangers-liedschrijvers Pascal Gamboni en Marius Bear. Plaats van handeling is een studio van Radio Télévision Suisse, de Franstalige zender.

Dat de Zwitsers hechten aan hun culturele diversiteit blijkt uit de zorgvuldige keuze voor acts uit de vier taalgebieden. Met meer dan zestig procent zijn de Zwitsers die Duits spreken in de meerderheid. Frans (20%), Italiaans (6%) en Reto-Romaans (0,5%) volgen op afstand.

Muzikanten zouden, zeker in het begin, vooral bezig moeten zijn met het hebben van lol en het maken van hun muziek

 Al die taalgebieden hebben een eigen radio- en televisiezender. De zenders werken samen binnen de European Broadcasting Union (EBU), een belangrijke partner van Eurosonic. De EBU organiseert ook het Eurovisiesongfestival. En in Zwitserland zong onze Jetty Paerl in 1956 namens Nederland het allereerste lied op de eerste editie: De vogels van Holland.

Barbara Lehnhof kent Eurosonic en Groningen al

Muthoni Drummer Queen onder aanvoering van de Keniaanse zangeres Muthoni Ndonga blijkt met afro-beat/hiphop inderdaad de dansbare festival-act zoals Meijerink al beloofde. Camilla Sparksss alias Barbara Lehnhoff zal het prima kunnen doen in de alternatievere hoek met haar elektronische soloperformance.

Met de band Peter Kernel trad ze al eens op tijdens Eurosonic. ,,Ze is een talentvolle performer. Gisteravond was ze nog bij mij in de club om Stephen O’Malley van Sun O))) te zien”, vertelt Daniel ‘Duex’ Fontana. ,,Ze woont in Lugano, drie uur rijden van hier.”

Fontana programmeert al dertig jaar in de concertzaal Bad Bonn in Düdingen. ,,Hier wordt de beste kaasfondue gemaakt. Met gruyère en vacherin!” Hij geldt een beetje als de Zwitserse Peter Weening van het Groningse Vera.

Daniel Fontana is de Zwitserse Peter Weening

Daarnaast is hij de man achter het openluchtfestival Bad Bonn Kilbi, het Friese The Homesick stond er al eens.

,,Ik ben een keer of tien op Eurosonic geweest. Meestal zie ik zestig, zeventig shows. En het bevalt me altijd goed in Groningen, ik houd van de sfeer. Het is vooral de muziek zelf die mijn interesse heeft, het ontdekken van jonge mensen die met een do-it-yourself-mentaliteit met muziek bezig zijn. Wat mij betreft wordt er te veel gepraat over hoe je beroemd kan worden. Alsof dat het belangrijkste is en anders de wereld vergaat. Muzikanten zouden, zeker in het begin, vooral bezig moeten zijn met het hebben van lol en het maken van hun muziek.”

Fontana vindt het zaak op de hoogte te blijven om acts een podium te kunnen bieden om zich te ontwikkelen. Of het nu om rap, garage, psychedelica, punk, rock of elektronica gaat, het maakt hem niet uit, zolang er maar experiment in zit.

 ,,Ik houd van niches. Misschien is dat wel karakteristiek voor de Zwitsers, we zijn goed in het bewaren van geheimen.” Dat beroemde Zwitserse bankgeheim is trouwens twee jaar geleden opgeheven. Maar wat hij wil zeggen, is helder.

Sophie Hunger geldt als voorbeeld van de Zwitserse scene

Goede muzikanten zijn er altijd wel geweest in zijn land, maar ze kwamen meestal niet naar buiten. ,,Dat verandert nu, ook experimentele artiesten gaan richting pop en proberen een publiek te vinden. En sinds de Zwitsers doorhebben dat het niet meer uit maakt waar een muzikant vandaan komt en urban de toon zet, zijn we veel betere dansers geworden.”

Ditmaal pakt hij de ecologisch verantwoorde trein naar Groningen en ziet in Sophie Hunger de Zwitserse ster die als een voorbeeld voor de hele scene kan gelden. ,,Ze leeft muziek en is nog steeds punk.”

Aan zijn optreden in 2011 met Mama Rosin op Eurosonic bewaart Cyril Yeterian uit Genève goede herinneringen. ,,Het is een geweldig festival. We hebben er toen een boeker gevonden en vervolgens veel gespeeld. Ons optreden met Cyril Cyril afgelopen jaar heeft ons niet zo veel gebracht, maar het was mooi er weer te mogen spelen.”

Zwitserse labelbaas tekent drie Nederlandse acts

Naast muzikant is Yeterian ook eigenaar van de platenzaak Bongo Joe en het gelijknamige label dat nota bene drie Nederlandse acts tekende: Altin Gün, The Mauskovic Dance Band en Yin Yin. ,,Dat is te danken aan onze winkel waar Jacco Gardner met zijn bandleden kwam. Ze kenden het label. We zijn bevriend geraakt en toen ze me muziek stuurden van hun nieuwe bands – drummer Nic startte The Mauskovic Dance Band, bassist Jasper begon Altin Gün – besloot ik het uit te brengen.”

Met L’Eclair (funk/krautrock/fusion) en Amami (afro-jazz/dancehall/dub) is Bongo Joe aanwezig in Groningen. ,,En ik verwacht er veel van.”

Yeterian is positief over de huidige Zwitserse popscene. ,,Dit is het juiste moment, er gebeurt veel. En succes van een van de 22 acts kan de hele scene ten goede komen. Kijk, Zwitserland kent geen grote helden waardoor onze muzikanten niet de druk voelen. Niemand verwacht immers wat van je. We creëren voor de lol, experimenteren en durven risico’s te nemen. We zijn een goed bewaard geheim dat er klaar voor is ontdekt te worden.”

menu