Yfynke Hoogeveen en Loes van Ras.

Geen concerten door corona? Het Gauguin Ensemble uit Groningen speelt Beethoven dan maar online (met en zonder brom)

Yfynke Hoogeveen en Loes van Ras. Foto: Foppe Schut

Ook het Gauguin Ensemble zit werkeloos thuis door corona. Op YouTube is nu wel een registratie te zien van Beethovens Trio, op. 38 .

‘Wij hopen u er een plezier mee te doen in deze moeilijke tijd’, schreef klarinettiste Yfynke Hoogeveen in de mail waarin ze ons opmerkzaam maakte op de digitale uitvoering. Eigenlijk zou ze zondagmiddag 24 januari, samen met Loes van Ras (piano) en Karlien Bartels (cello), Beethovens bewerking van zijn beroemde Septet, op. 20 spelen op een concert in de Lutherse Kerk in Groningen. Maar ja, de lockdown.

In juni in Leeuwarden

De agenda van het ensemble meldt nu als eerstvolgende concert een uitvoering van het Trio (naast muziek van Zemlinsky en Berg) in Leeuwarden, op 18 juni. Dat zou toch moeten lukken, qua corona. Voorlopig moeten we het evenwel met deze opname doen. Het betreft een liveregistratie van een concertuitvoering in de Lutherse kerk op 28 oktober 2020, toen er nog 30 mensen aanwezig mochten zijn. Enkele dagen ervoor speelde het Gauguin Ensemble het stuk ook al in De Lawei in Drachten.

De aanleiding voor het op repertoire nemen van dit stuk was natuurlijk het Beethoven-jaar 2020, dat een coronajaar werd en daarom tot september is verlengd. De drie Groningse musici geven een boeiende en zeer plezierige uitvoering van het zesdelige werk, waarmee je ruim 40 minuten in Beethoven-sferen verkeert. Alleen de opname… Het blijft toch vaak wat behelpen met dit soort digitale registraties.

Messiaen op landgoed Vosbergen

‘Het mooiste via koptelefoon te beluisteren’, schreef Hoogeveen in de mail. Dat hebben we gedaan, maar via de laptop was dat geen onverdeeld genoegen. Juist met een koptelefoon op het hoofd hoorden we doorlopend een donkere, brommende ruis, die als een onbedoelde basso continuo onder de muziek lag. Waar het aan ligt? Joost mag het weten. Want merkwaardig genoeg was de brom bij beluistering via de mobiele telefoon veel minder storend aanwezig.

Vorig jaar april, tijdens de eerste lockdown, zette het Gauguin Ensemble ook al muziek online: Abîme des oiseaux van Olivier Messiaen. Hoogeveen maakte een prachtige opname van dit derde deel voor soloklarinet uit het beroemde Quatuor pour la fin du temps , buiten opgenomen, op landgoed Vosbergen in Eelde, met vogelgezang op de achtergrond. Die uitvoering klinkt zowel via de mobiele telefoon als de laptop prima. De wegen der techniek zijn ondoorgrondelijk.

JOB VAN SCHAIK

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
muziek
menu