Films van WarnerMedia gaan het komende jaar tegelijk in de bioscoop en op HBO Max draaien. Warner ziet winst, filmmakers zijn boos, bioscopen vrezen het ergste.

E r zijn tal van films over de ondergang van de wereld en wat er daarna gebeurt als er nog wat is overgebleven. Maar er is er niet een over het mogelijke einde van Hollywood, de toekomst van de filmindustrie, de bioscopen, of over het verloop van wat de streaming wars is gaan heten. Terwijl dat dichterbij lijkt dan het einde van de wereld die we kennen.

Deze zomer bracht Warner Bros de jongste film uit van Christopher Nolan, Tenet . De première daarvan was al een paar keer opgeschoven, vanwege de Covid-19-pandemie. Maar op 26 augustus was hij er dan toch, eerst in Europa, een week later in de Verenigde Staten, ook al waren veel bioscopen daar op dat moment nog gesloten. In de VS bracht hij dan ook een schamele 51,8 miljoen dollar op, wereldwijd 361,4 miljoen (dat was de stand op dinsdag). Dat is veel geld, maar een blockbuster die 200 miljoen gekost heeft moet beter presteren.

loading  

Het heeft er mede toe geleid dat Warner begin deze maand zomaar uit het niets met de mededeling kwam, dat alle zeventien films die de studio in 2021 uitbrengt, tegelijkertijd in de Amerikaanse bioscoop zullen komen en op het eigen streamingkanaal, HBO Max. Met de makers of andere studio’s was niet overlegd.

Daarbij zijn naar verhouding kleinere films ( Tom & Jerry , Space Jam ) maar ook grote producties waarvoor de verwachtingen hoog zijn opgeschroefd. In het bijzonder Wonder woman 1984 (ja, die met een klein bijrolletje voor Doutzen Kroes), Dune , Godzilla vs. Kong en Matrix 4 .

Win-win-win

Het is een ‘win-win-win’-situatie, zei John Stankey deze maand. Hij is de hoogste baas van AT&T, de Amerikaanse telecommunicatiereus. En daarmee ook van WarnerMedia, dat in 2018 door AT&T is ingelijfd. Onder WarnerMedia vallen ondermeer het nieuwe betaalkanaal HBO Max, dat sinds mei van dit jaar bestaat, en kroonjuweel Warner Bros.

Warner Bros is in 1918 opgericht en heeft in de eeuw van zijn bestaan klassiekers opgeleverd, van Casablanca tot A clockwork orange , en blockbusters van Superman tot de Harry Potte r -films. Warner Bros heeft de naam dat het filmmakers van naam koestert, zoals Stanley Kubrick, Clint Eastwood of Christopher Nolan, en hun min of meer de vrije hand geeft. Zolang ze maar leveren natuurlijk. Rijke geschiedenis of niet, het is een bedrijf.

Volgens Stankey worden WarnerMedia, de klant en de partners van het bedrijf beter van deze nieuwe manier van films uitbrengen. Vandaar win-win-win.

Maar voor de filmwereld en in de Amerikaanse bioscoopbranche was het een schok van jewelste. AMC Theatres, de grootste keten ter wereld, zit nu al in geldnood en vreest dat andere Hollywoodstudio’s het voorbeeld van Warner zullen volgen.

loading  

Streaming wars

Nor maal zit er een tijdje tussen het moment dat een film uitkomt, en het moment dat mensen hem thuis kunnen zien. Al werd die periode al steeds korter. Streamingkanaal Netflix, de grootste van de wereld, zet de toon door regisseurs van naam films te laten maken, die even in de bioscoop te laten vertonen zodat ze in aanmerking komen voor Oscars, en ze dan snel uit te zenden. Parasite , The irishman , Hillbilly elegy , Mank – voorbeelden te over.

Dat doen andere streamingkanalen ook: eigen programma’s maken, alles in een strijd om abonnees: the streaming wars . Wie per se The Mandalorian wil zien, een serie die zich afspeelt in het universum van Star wars, moet naar Disney+. Wie verslingerd is aan Amerika onder nazibewind, moet naar Prime video voor The man in the high castle . Er zijn ook kanalen waar kijkers per film betalen.

HBO Max heeft als nieuweling nog niet veel, maar zit wel in hetzelfde bedrijf als Warner Bros. Dus een zakenman als Stankey hoeft daar in deze tijd niet lang over te denken: we flikkeren de hele boel op ons eigen betaalkanaal. Het is duur: in Amerika kost een abonnement twee keer zoveel als een lidmaatschap van Netflix. In Europa wordt het volgend jaar verwacht.

Dat WarnerMedia dat meteen voor een heel jaar aankondigt, ook al zijn er vaccins in aantocht, geeft aan dat daar het vertrouwen in de veerkracht van de bioscoop klein is. Alles wordt gezet op de streaming, ook al wordt daarmee veel minder geld verdiend dan met de verkoop van bioscoopkaartjes. Het succes van blockbusters hangt nauw samen met volle zalen.

loading  

Groot doek

Film makers als Denis Villeneuve ( Dune ) en boegbeeld Nolan winden zich daarover enorm op. Sommige films lenen zich goed voor televisie, maar de grootse en dure films die zij en anderen maken moeten het juist hebben van het grote doek en de gemeenschappelijke beleving. ,,De toekomst van cinema is op het grote scherm, wat een of andere dilettant van Wall Street ook beweert’’, schreef Villeneuve in vakblad Variety . ,,Film op het grote doek is meer dan een industrie, het is een kunstvorm.’’

Aaron Sorkin, wiens film The trial of the Chicago 7 onlangs op Netflix in première ging, sluit zich daarbij aan: ,,In vierduizend jaar is er niet iets ontstaan dat de ervaring kan vervangen om deel uit te maken van een publiek’’, zegt Sorkin.

Anderen, als Nolan, maken zich er kwaad over dat Warner zo’n beslissing neemt zonder de makers en de producenten van de film daarin te betrekken. ,,Sommige van de grootste filmmakers uit onze branche, en de belangrijkste filmsterren gingen naar bed met het idee dat ze voor de beste filmstudio ter wereld werkten, en toen ze wakker werden kwamen ze erachter dat ze voor de slechtste streamingdienst werkten.’’

Populair onder de jeugd

Wa arover niemand het in deze discussie nog heeft is dat de bioscoop in de Verenigde Staten zeer populair is bij de jeugd. Wie jonger is dan 21 mag de kroeg niet in, en altijd bij pa en moe op de bank zitten maakt ook niet gelukkig. Die bezoekersstroom kan gemakkelijk weer loskomen als het beleid eenmaal versoepelt.

De Nederlandse bioscopen draaien natuurlijk niet alleen op blockbusters uit de Verenigde Staten, al vormen die wel een belangrijk deel van de attractie. HBO Max is hier nog niet te krijgen – het wordt ergens in 2021 verwacht – maar de zakelijke beslissing van Warner zal ook bij ons worden gevoeld. Net als veel blockbusters eindigt dit verhaal daarom met een open einde, dat de mogelijkheid laat voor een hele reeks vervolgen.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Film