Journalist Willem van Reijendam mag geen columns meer schrijven voor RTV Noord, meldt hij vandaag zelf op Facebook. In zijn laatste column zou de directie van de omroep zichzelf herkend hebben, al schreef Van Reijendam naar eigen zeggen over managers in het algemeen.

In zijn meest recente column,  die twee weken geleden is geplaatst op de site van de omroep , trekt Van Reijendam fel van leer tegen managers. Volgens hem zijn managers veelal overbodig.

,,Als een schimmel heeft deze soort in de afgelopen eeuw voortgewoekerd, zich afzettend op elk gezond stukje samenleving. Managers die aan fopknoppen draaien, managers die fopknoppen ontwerpen voor andere managers, managers die managers benoemen, managers die dat managen en managers die dát managen. Afgelopen coronajaar is op talloze werkvloeren pijnlijk duidelijk geworden wie er gemist kon worden en wie niet.”

Smeekbede van UMCG-personeel voor meer salaris

Aanleiding voor de column was de smeekbede van UMCG-personeel voor meer salaris. Dat kregen ze niet. En volgens de freelance journalist komt dat omdat managers veel te veel geld uit een organisatie slurpen. “Dat was dus absoluut niet gericht aan het management van RTV Noord, maar aan managers in het algemeen.”

Toch vatten de managers van Noord het, volgens de auteur, zo hoog en persoonlijk op dat ze pardoes de samenwerking hebben beëindigd. Daarover maakte van Reijendam vandaag melding op zijn eigen Facebookpagina.

Reactie RTV Noord

RTV Noord zegt, bij monde van hoofdredacteur Mischa van den Berg, dat een bredere en ernstige vertrouwensbreuk ten grondslag ligt aan de beslissing. “De eindredactie heeft geprobeerd met Willem in gesprek te komen. We zijn bezig met een veranderingstraject en Willem was daar niet bepaald positief over. Alleen wilde hij daarover niet in gesprek.''

,,Van mening verschillen mag altijd, maar dan wel in gesprek met elkaar. Willem uitte dat wel via andere wegen en daar is de vertrouwensbreuk ontstaan. Het heeft te maken met goed fatsoen en op een respectvolle manier van mening verschillen.”

Voor een deel herkent Van Reijendam zich in de woorden van Van den Berg. ,,Er is een conflict tussen het management en mij, dat klopt, dat gaat over de koers van de omroep. En specifiek voor mij geldt, dat ik vind dat ik mag denken en schrijven wat ik wil. Daar denkt RTV Noord anders over. Maar de managercolumn was wel de directe reden om mij de wacht aan te zeggen, zo is het ook aangevoerd richting de redactie en naar mij persoonlijk.”

'Ging echt om managers in algemeen'

Dat schiet Van Reijendam duidelijk in het verkeerde keelgat: ,,Ik Twitter nooit, maar toen duidelijk werd dat de IC-verpleegkundigen geen loonsverhoging kregen, heb ik direct gedeeld dat het geld naar de managers gaat. Dat was de aanleiding van de column, die ik een paar dagen later heb geschreven.”

Wat de columnist verder frustreert, is de mededeling van Van den Berg dat de omroep bij herhaling heeft geprobeerd om in gesprek te blijven. ,,Dat klopt sec gezien wel. Maar daar was Mischa zelf nooit bij betrokken. Het steekt me dat hij het wel belangrijk schijnt te vinden, maar ondergeschikten de kastanjes uit het vuur laat halen.

Steun van oud-collega’s

Op Facebook krijgt Van Reijendam bijval van (oud-)collega’s. Karel-Jan Buurke trapt af: ,,Ik ga je ontzettend missen, Willem! Je bent een fantastische kerel en kunt schrijven als geen ander. Bovendien heb je een sterk karakter en daar heb ik veel waardering voor. Het ga je goed.” Ook Niiwino Geertsema steekt Van Reijendam een hart onder de riem. Net als Maartje Ettema, Karel Oosterhuis en Cunera van Selm.

Wiebe Klijnstra sluit voorlopig het rijtje collegiale steunbetuigingen af: ,,Zeer betreurenswaardig Willem. Je schrijft prima columns en – zo blijkt – niets is moeilijker dan grappig zijn, nietwaar? Je boek met verzamelde verhalen staat met respect prominent in m’n boekenkast. Je was een goede en gewaardeerde collega. Recht door zee, op en top journalist en met het hart op de goede plek. Geluk en wijsheid!”

Naast oud-collega’s reageert nog een hele rits prominenten, media-ingewijden en bekende Groningers vol ontsteltenis op de post van Van Reijendam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media