Noel Gallagher is bij het verschijnen van Back the Way We Came terug bij het soberder geluid van zijn eerste twee soloalbums. Twee nieuwe songs horen er bij deze collectie, die – wéér een tik op de neus voor iedereen die hoopt op een Oasisreünie – de toevoeging ‘volume 1’ draagt.

We’re on Our Way Now is een perfecte samenvatting van Noel Gallaghers post-Oasisjaren: een contemplatieve en verzorgd geproduceerde song die een glorieus refrein heeft. Voor het lichtvoetige nummer Flying on the Ground geldt zo’n zelfde receptuur.

Gallagher (54) heeft als componist gedurende de jaren wel een deel van zijn punch ingeleverd. De agressie en de branie van het vroege Oasisidioom zijn naar de achtergrond verdwenen.

Van angry young man naar een elder statesman in de pop

De tijden veranderen. Groot-Brittannië trok zich langzaam terug in zijn conservatieve burcht, stemde voor een brexit en tijdens dat proces transformeerde Gallagher van angry young man naar een elder statesman in de pop.

Hij klinkt wijzer, maar tegelijk berustender. Zelfs Noel Gallagher, nooit verlegen om een fijne, beledigende quote, heeft de wijsheid niet in pacht: Keep on chasing down that rainbow/ You’ll never know what you might find zingt hij in AKA… What a Life! Het is misschien wel de mooiste song die Gallagher in zijn tweede carrière heeft geschreven.

Die Oasisstadiontournee zal er vast ooit nog weleens van komen. Tot die tijd blijft het spannend welke richting Gallagher zijn High Flying Birds de komende tien jaar op zal laten vliegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek