FestiValderAa in Schipborg gooit donderdagmiddag om twaalf uur de kaartverkoop opnieuw open. Door de versoepeling van de coronamaatregelen is op 2, 4 en 4 juli meer publiek welkom. Veel was al uitverkocht, nu niet meer.

De anderhalve meter onderlinge afstand blijft verplicht, verder zou het festival vrij zijn om binnen die restrictie zo veel bezoek toe te laten als het maar wil. Toch legt de festivalleiding zichzelf uit praktisch oogpunt beperkingen op wat betreft de aantallen. Het ziet er naar uit dat voorstellingen waar nu maximaal dertig mensen bij zouden kunnen, worden opgeschaald naar vijftig en niet verder.

Anderhalve meter blijft: dus rekening houden met zichtlijnen

,,Mensen zitten sowieso anderhalve meter uit elkaar. We kunnen dan misschien wel veel meer mensen toelaten, maar we hebben ook te maken met zichtlijnen”, zegt hoofd productie Luuk Stelder. Met andere woorden, veel bezoekers zouden te ver naar de zijkant of naar achteren komen te zitten om zo’n voorstelling nog goed te kunnen zien. Dat geldt zowel voor de voorstellingen en optredens binnen, als de buitenproducties.

Woensdagavond en donderdagmorgen worden de puntjes op de i gezet, ,,maar we hebben al wel een aardig beeld hoeveel extra kaarten je per onderdeel kunnen verkopen”, zegt Stelder. Voor het centrale festivalterrein zou het volgens de nieuw afgegeven richtlijnen zelfs mogelijk worden om daarop een paar duizend bezoekers toe te laten. Dat is nu niet reëel meer.

Stelder: ,,We hebben weliswaar nog een paar weken, en dus best nog wat tijd om dingen goed voor elkaar te krijgen, maar voor zo’n evenementenveld zouden je teststraten moeten regelen. Het is ondoenlijk om dat nu nog allemaal te organiseren.” Jaartje geduld.

Geen paar grote, maar meer kleine acts

In plaats van grote muziekacts op dat terrein, zoals eerder Danny Vera, Wende en buitenlandse bands waarvoor zich elk jaar inderdaad een groot publiek verzamelde, is er nu een programma opgesteld met meer en dan kleinere acts. Die zouden in telkens een tijdslot voor maximaal dertig bezoekers optreden. ,,Daar kijken we nu naar. Misschien worden dat er vijftig, misschien 75; even zien wat ‘t beste past.”

Festivaldirecteur Henk Jongebloed en productiebaas Stelder kregen het goede nieuws door via de gemeente Aa en Hunze, na overleg met de veiligheidsregio. ,,We zijn hier echt heel blij mee”, zegt Stelder. En dan doelt hij niet slechts op de sfeer die extra publiek met zich meebrengt, zodat het toch weer wat meer ‘festival’ wordt. Ook financieel is het prettig. Jongebloed had al voorgerekend dat het indertijd door hem bedachte festival voor het eerst verlies zou draaien. ,,Nu kunnen we quitte spelen”, zegt hij.

Meer informatie zie deze website van FestiValderAa .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Theater en musical
Drenthe
Festivals
Theater