‘Aanpassing van levenslang absoluut geen vooruitgang’

De nieuwe opzet van levenslang is geen verbetering en voldoet niet aan het Europese mensenrechtenverdrag, vindt voorzitter Wiene van Hattum van Forum Levenslang.

Staatssecretaris Dijkhoff (VVD) van Justitie laat vanaf maart een adviescollege bekijken of iemand die tot levenslang is veroordeeld zich na 25 jaar kan gaan voorbereiden op een mogelijke terugkeer in de samenleving. Uiteindelijk beslist de staatssecretaris over verlof en vrijlating.

Dijkhoff wil met de herziening van de procedure en een wetswijziging bereiken dat rechters weer levenslang gaan opleggen. ,,Ik vind deze aanpassingen absoluut geen vooruitgang”, zegt Van Hattum, strafrechtdocent aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van het Forum Levenslang. ,,Dat uitvoering van levenslang in Nederland land inhumaan is en daarom niet kan worden opgelegd, is onlangs ook door de Hoge Raad bevestigd. Met deze herziening komt Dijkhoff onvoldoende tegemoet aan de eisen van de rechter. De criteria voor eventuele gratie zijn bijvoorbeeld niet allemaal objectief.”

Wat de herziening voor invloed heeft op de zaak van de broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen vindt Van Hattum lastig te voorspellen. Tegen de broers is woensdag voor het gerechtshof in Leeuwarden levenslang geëist voor drie roofmoorden in Drenthe. ,,Eerst moet het hof bepalen of levenslang moet worden opgelegd. Misschien vindt het hof de toezeggingen van de staatssecretaris voorlopig genoeg, ook omdat het in laatste instantie in cassatie nog aan de Hoge Raad kan worden voorgelegd. Dat het vonnis wordt uitgesteld in afwachting van duidelijke wetgeving, lijkt mij onwaarschijnlijk.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.