‘Afvalfeest’ dankzij Kaithlynn (12)

Zevenhonderd basisschoolleerlingen uit Hoogeveen en De Wolden zochten gisteren in theater De Tamboer naar een oplossing voor de plasticsoep.

De plasticsoep is een enorme drijvende vuilnisbelt in de oceaan, ontstaan door grote hoeveelheden bijeengedreven afval. Basisschoolleerlingen uit Hoogeveen en De Wolden bezochten gisteren een theatervoorstelling over dit thema. Na de voorstelling konden de kinderen in gesprek met wethouders Jan van ’t Zand (De Wolden) en Gert Vos (Hoogeveen) om te bespreken hoe ze kunnen bijdragen aan een oplossing voor het probleem.

Klimaattop

Zonder de 12-jarige Kaithlynn Pieters uit Hollandscheveld hadden de zevenhonderd leerlingen gewoon een alledaagse schooldag gehad. Twee jaar geleden zag zij een oproep. „Kinderen werd gevraagd een brief te schrijven aan wereldleiders. Je moest je verplaatsen in een zeedier en in de brief aangeven wat jij als zeedier anders zou willen”, vertelt ze. Schrijvers van de beste brieven konden een weekend weg winnen. „Ik koos voor een dolfijn want dat is mijn lievelingsdier.” In de brief schreef ze over de vele problemen die de plasticsoep geeft in de leefomgeving van de dieren.

En dat weekendje weg kwam er, want Kaithlynns brief werd uitgekozen. Ook mocht ze naar het Kids Climate Conference, een klimaattop voor kinderen.Daar bedacht ze samen met andere kinderen tien verbeterpunten die ze willen doorvoeren in Nederland. Die verbeterpunten belandden op het bureau van wethouder Vos. „Eerst mocht ik bij de burgemeester en de wethouder op bezoek komen en zij hebben mij gevraagd of ik ook een spreekbeurt over plasticsoep wilde geven aan de gemeenteraad”, vertelt ze enthousiast. „Dat vond ik heel spannend. Maar ik dacht: het zijn ook maar gewoon mensen en ze gaan me echt niet uitlachen. Toen ging het wel.”

Afvalfeest

En zo bereikte haar boodschap om afval altijd netjes op te ruimen een steeds groter publiek. Samen met de burgemeester, wethouders en Mark Tuit van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) bedacht ze het ‘afvalfeest’, waarvan de eerste editie gisteren plaatsvond. Kaithlynn, die sinds dit jaar naar het gymnasium gaat, kon er gelukkig bij zijn: „Mijn laatste drie lesuren vielen uit.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.