‘Als ik zo doorga, maak ik nog eens iemand dood’

Een jonge Assenaar moest dinsdag voor de rechtbank verschijnen op verdenking van negen geweldsincidenten voor de rechtbank.

De 20-jarige verdachte zit nu ruim vijf maanden vast in de jeugdgevangenis in Veenhuizen. Hij wordt ervan verdacht dat hij mei van dit jaar een medebewoner van een GGZ-instelling in Assen heeft mishandeld. Het slachtoffer werd uit haar scootmobiel getrokken. Daarna zou de man geschreeuwd hebben: ,,Ik ga je kop van je romp trekken.”

Familie mishandeld

De Assenaar ging er vandoor op een fiets van GGZ Drenthe. Later meldde hij zich bij zijn ouders in Foxhol. Ook daar liep het volledig uit de hand. ,,Mijn vader had bier op en begon te zeuren. Ik wilde dat hij ophield.” De zoon gooide een acculader en messen naar zijn vader. Eén van de messen raakte het slachtoffer in zijn arm. Ook de volgende dag liep het thuis mis en zou hij zijn vader geschopt en geslagen hebben.

Op 4 juni heeft hij zijn schoonmoeder en een andere familielid mishandeld. ,,Ze probeerden mijn vriendin te slaan. Dat is een meisje van zestien jaar. Die mag ik toch verdedigen.” De Assenaar wordt er ook van verdacht dat hij in Emmen met glazen voorwerpen heeft gegooid naar een medebewoner van een huis voor begeleid wonen. Deze huisgenoot werd geraakt door scherven van een kapot gegooide vissenkom en liep een bloedende wond op.

Moeilijke jeugd

Ook een volstrekt vreemde op het station in Assen moest het ontgelden. Een jongen maakte een opmerking over de vernielingen die hij pleegde. Dat schoot de verdachte in het verkeerde keelgat. Hij sloeg de jongen een paar keer op zijn neus. Zijn moeder was bij de zitting. Zij zei dat haar zoon veel last heeft gehad van de mishandeling. ,,Hij heeft het moeilijk gehad op school en het vertrouwen in de mensen verloren.”

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad en is al vaker veroordeeld. Het advies is om hem te plaatsen in een instelling voor beschermd wonen. De reclassering heeft nog geen geschikte plek voor hem gevonden. De man moet van de rechtbank in de jeugdgevangenis blijven. Op een nieuwe zitting 13 december volgt de strafeis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.