‘Antiwindmolenlobby Emmenaar deels betaald met gemeenschapsgeld’

De antiwindmolenlobby, die griffier Nico Broekema uit Emmen onder andere in zijn gemeente voerde, is deels betaald met gemeenschapsgeld.

Dat staat in een rapport van Hoffman Bedrijfsrecherche naar de handel en wandel van Broekema. Hij is dinsdagavond door de gemeenteraad van Westland, waar Broekema griffier was, ontslagen.

De inwoner van Emmen wordt ervan verdacht 48.000 euro aan gemeenschapsgeld te hebben gebruikt voor hobbyachtige activiteiten, zoals het kennisnetwerk Lokaal13. Onder die noemer was Broekema in het hele land actief, volgens de rechercheurs van Hoffman in de antiwindmolenlobby, maar volgens Broekema was hij niet pro of contra. Als voorman van het Comité voor Democratie en Energie schreef hij wel brieven naar gemeente en provincie waarin hij stelde dat het huidige windmolenbeleid in strijd is met de democratie. Sommige van die epistels zijn mede-ondertekend door Hendrikus Velzing en Henk Linnemann van Wakker Emmen. In de gemeenten Aa en Hunze en Groningen organiseerde hij verschillende keren symposia over onder meer bodemdaling en democratische processen.

Broekema ontkent ten stelligste dat hij gemeentegeld heeft gebruikt voor Lokaal 13, laat staan voor de antiwindmolenlobby. ,,Lokaal 13 is opgezet als een reguliere scholingsvoorziening voor griffiers, tot groot enthousiasme van gemeentes. Het viel volledig binnen het mandaat van de griffier en de uitgaven die we maakten doorliepen tien jaar lang probleemloos alle interne- en accountantscontroles. We hebben vaak wetenschappers aan het woord, ook over zaken als windenergie en aardbevingen. Hun conclusies, over hoe het mis is gegaan in de besluitvorming van windenergie en bodemdaling, worden Lokaal 13 niet altijd in dank afgenomen.’’ Volgens Broekema moet er daarom een politiek motief achter zijn plotseling ontslag worden gezocht.

Aanvechten

De Emmenaar werd in september geschorst, nadat er verdenkingen waren dat hij de geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden en geld uit de gemeentekas zou hebben gebruikt voor zijn hobbyproject Lokaal 13. Hoffmann Bedrijfsrecherche stuitte bij het onderzoek onder andere op het feit dat er honderden mails van Broekema via BCC zijn doorgesluisd naar twee raadsleden van de plaatselijke fracties Westland Verstandig en LPF Westland. Ook die raadsleden kwamen onder vuur te liggen en de meerderheid van de Westlandse raad eist nu dat ze opstappen.

Broekema zegt dat hij het ontslag gaat aanvechten. Ook ontkent hij alle beschuldigingen, omdat die volgens hem niet door feiten ondersteund worden. De voormalige griffier wijst er fijntjes op dat hij vorig jaar nog in een hogere schaal werd bevorderd, ook al omdat zijn inzet voor Lokaal 13 van waarde was voor de gemeente Westland. ,,Er zijn in het proces vanaf de schorsing slechts aannames ingebracht en er is met geregisseerde verklaringen geframed. Ik zal niet rusten tot de onderste steen boven is.’’ Het onderzoeksrapport van Hoffmann is deels openbaar gemaakt, Broekema is gevraagd om hetzelfde te doen met zijn reactie. Hij ziet daar echter van af.

Broekema was in de jaren tachtig al omstreden als raadslid van de CPN in Groningen. Hij verscheen twee jaar lang niet op vergaderingen, maar incasseerde er wel een vergoeding voor. Hij is ook voorzitter van de PvdA-afdeling in Emmen geweest.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.