‘Asser Praat’ duikt in Asser historie

Er valt veel te vertellen over de historie van Assen. Dat wordt duidelijk tijdens ‘Asser Praat’, een nieuwe praatshow over de geschiedenis van de stad.

Veel Assenaren weten nauwelijks iets van de geschiedenis van hun stad. Ze weten waar de Hema is, en daar houdt het wel mee op. Zonde, vinden Kars Klok (67) en Bernd Otter (62). De twee leden van de Asser Historische Vereniging, van wie Bernd in het dagelijks leven werkzaam is bij deze krant, hebben daarom iets nieuws bedacht: ‘Asser Praat’, een praatshow over Assen en zijn historie.

Levensverhaal

Het idee komt in eerste instantie van Klok, die zelf heel lang in Smilde heeft gewoond. „Daar deed ik iets soortgelijks vanuit de Historische Vereniging De Smilde”, vertelt hij. „We hadden een show waar we gesprekken voerden met Smildegers, het liefst zo oud mogelijk. Zij vertelden hun levensverhaal. Toen ik hiermee stopte, ben ik met dit idee verder gegaan. Anderhalf jaar geleden benaderde ik Bernd om iets soortgelijks in Assen te doen.”

Potpourri

Samen kwamen ze tot ‘Asser Praat’. De talkshow wordt eerst op twee zondagmiddagen in het loungecafé van De Nieuwe Kolk gehouden. Tijdens de show wordt met gasten gesproken over de historie van Assen. Want daar valt heel wat over te vertellen, beloven de heren. „We behandelen een potpourri aan onderwerpen”, vertelt Otter. „Het wordt niet zomaar een diashow. Het gaat ook ergens over. Zo heeft elke show een onderwerp dat nog steeds boeit. We leggen een link met de actualiteit.”

Veranderingen in de binnenstad

De eerste show is zondag. Deze middag staan veranderingen in de binnenstad in de schijnwerpers, of ‘de kaalslag’ van de binnenstad. „Het gebied tussen het Koopmansplein en het Kanaal is in de jaren 60 gesloopt”, vertelt Kars. „Honderden huizen, bedrijven en straten verdwenen. Ze werden geofferd voor de grote winkelbedrijven.” Otter: „Het was een verandering die ingrijpender was dan nu de plannen voor het Factory Outlet Center (FOC). Er gingen destijds 200 bezwaren de prullenbak in.” Belangrijk in deze discussie is de volgende vraag: heeft Assen er goed aan gedaan dat het noordelijk deel van het centrum weg te bulldozeren? Een andere boodschap volgens Otter: de geschiedenis herhaalt zich vaak.

In de praatshow wordt gesproken met verschillende gasten die een aandeel hebben gehad in de lokale geschiedenis. Zo vertelt Piet Keun over de straat van zijn jeugd, de Alteveerstraat. Een van de straten die verdween in de jaren 60. Otter zelf presenteert een korte geschiedenisquiz, TT-icoon Jaap Timmer verzorgt een ode aan de vergeten Assenaar en Bert Naarding – oud-directeur van De Kolk – leest een zelfgeschreven column voor. Verder is er muziek van Jason Staal, die zelfs een liedje schreef voor de show.

Deels zijn dit terugkerende elementen. Althans, als de praatshows een succes blijken. Daar hopen de heren natuurlijk wel op. „We willen meer mensen in contact brengen met de lokale geschiedenis”, aldus Otter. „Het zou al winst zijn als een paar mensen komen die geen lid zijn van de Asser Historische Vereniging.”

Kaarten kosten 7,50 euro en zijn nog te bestellen via de website van De Nieuwe Kolk. De show duurt van 14.30 uur tot 16.30 uur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.