‘Börkers kom naar gemeentehuis’

Stichting Zomeractiviteiten Westerbork en Stichting Levendig Westerbork roepen inwoners van het dorp op in een brief op met zoveel mogelijk mensen naar het gemeentehuis te komen.

Woensdag wordt daar om 19:30 uur de geluidsnota Westerbork behandeld. Daarin wordt voorgesteld om fiks minder evenementen met geluid te houden in het dorp. In het huidige feestbeleid is vaker geluidsoverlast dan wettelijk is toegestaan.

Wettelijk mogen bewoners maximaal twaalf keer gestoord worden door een evenement met meer dan 70 decibel. De afgelopen jaren ging Westerbork daar met tientallen evenementen ver overheen. Toen inwoners daarover een zaak aanspanden, wonnen zij dit bij de Raad van State.

De gemeente Midden-Drenthe moest het bestemmingsplan voor het dorp vernietigen en opnieuw beginnen. In de geluidsnota wordt een eerste aanzet gemaakt voor een nieuw bestemmingsplan dat wel standhoudt bij de rechter. Dat betekent dat er maximaal twaalf feesten met muziek in het centrum van Westerbork zijn toegestaan. Daarnaast mogen er ook evenementen zonder geluid worden gehouden. Zonder geluid betekent dat er ook niet op een akoestische gitaar gespeeld mag worden.

De Stichting Levendig Westerbork vreest voor de leefbaarheid in het dorp en twijfelt aan de haalbaarheid van evenementen zonder geluid. Zij willen dat er een alternatief komt, waarbij extra evenementen gehouden mogen worden met zachter geluid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.