‘Basisbaan in Assen is haalbaar’

Een systeem met basisbanen in Assen waarbij uitkeringsgerechtigden werken tegen betaling van het minimumloon, is haalbaar. Dat komt uit een onderzoek van de Hanzehogeschool.

De gemeenteraad gaf het college van B en W eerder opdracht de mogelijkheid van basisbanen te laten onderzoeken. Een aantal economen pleit voor een systeem waarbij de overheid fungeert als werkgever als het iemand zelf niet lukt een baan te vinden of te houden.

Voldoende werk, voldoende interesse

Uit het onderzoek blijkt dat er in Assen voldoende werk is voor bijstandsgerechtigden. Dan gaat het om werk dat tot nu toe niet gedaan wordt, maar wel een toevoeging zou zijn voor de markt of de samenleving. Ook is er naar verwachting voldoende belangstelling voor de banen vanuit bijstandsgerechtigden.

Met basisbaan leefbaarheid wijken bevorderen

Wel zou het om banen moeten gaan die de leefbaarheid in wijken bevordert, omdat dat werk een groot draagvlak heeft. De onderzoekers raden de gemeente aan de werkzaamheden niet zelf te bedenken, maar te rade te gaan bij inwoners van de wijken, scholen en zorginstellingen.

Om de basisbaan te laten slagen moet er voldoende begeleiding zijn. Een basisbaan kost de gemeente gemiddeld 28.000 euro per jaar, daar staat een besparing van 14.000 euro aan uitgaven voor de bijstand tegenover.

Ook moet de gemeente standvastig blijven in het doel van de basisbanen: de doorstroming naar regulier werk is niet het doel van deze banen. Komende donderdag is er in het gemeentehuis in Assen een presentatie over het onderzoek. Later komt het onderwerp terug in de raad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.