‘Blijkbaar waren bier en sigaretten belangrijker voor de moeder dan haar dochtertje’(+video)

Tijdens de verhoren toonde de moeder van Sharleyne geen enkele emotie. ,,Zij zat voornamelijk zwijgend naar de punt van haar schoen te staren.”

De officier van justitie zei dat woensdag tijdens de eerste zitting in de strafzaak tegen de 38-jarige vrouw uit Hoogeveen. Zij is drie maanden geleden opgepakt op verdenking van moord op haar dochtertje (8). Het meisje zou in de nacht van 7 op 8 juni 2015 eerst gewurgd zijn door haar moeder en daarna van de tiende etage van de flat zijn gegooid.

,,Pas bij de rechter-commissaris heeft de verdachte een verklaring afgelegd over de bewuste nacht. Zij beweerde dat ze wakker was geworden van een tochtstroom in de flatwoning. Moeder verklaarde dat zij haar dochtertje niet kon vinden en toen naar buiten is gegaan en zag dat het meisje beneden lag. Dat is volstrekt ongeloofwaardig”, zei de officier.

Getuige hoort klap en ziet moeder over reling kijken

Het Openbaar Ministerie (OM) is op basis van bevindingen van twee forensisch deskundigen en getuigenverklaringen overtuigd dat de moeder verantwoordelijk is voor de dood van haar kind. Zij was in de nacht van het overlijden als enige met Sharleyne in de woning. Een getuige, een bewoner van de flat, heeft verklaard dat hij een klap hoorde en zag dat het meisje levenloos op de grond lag. Toen hij omhoog keek, zag de man dat de moeder van tien hoog naar beneden over de reling keek.

Een forensisch patholoog heeft foto’s en het sectierapport van de eerste deskundige opnieuw beoordeeld. Hij komt volgens de officier tot de conclusie dat blauwe verkleuringen in haar hals en puntbloedingen in haar oog erop wijzen dat het meisje gewurgd is, voordat zij naar beneden is gegooid. ,,Het is niet uitgesloten dat zij nog in leven was.”

Moeder was stomdronken

Ook hebben getuigen verklaard dat moeder na de val van het kind naar de tweede etage van de flat ging. In het huis van een vriend ging ze bier halen. Pas een kwartier later zou ze naar beneden zijn gegaan. De ambulance was er al. ,,Zij ging naar haar auto om sigaretten te pakken. Blijkbaar waren sigaretten en bier belangrijker dan haar dochter. Ze was stomdronken.”

De Hoogeveense was niet bij de zitting aanwezig. De rechtbank heeft woensdag bepaald dat zij in voorarrest blijft. Op de zitting bleek dat haar ouderlijk huis, waar de vrouw voor haar arrestatie een tijd woonde, werd afgeluisterd. Ook is een peilbaken op haar auto geplaatst. Haar advocaat Paul van Jaarsveld zet vraagtekens bij de conclusies van de nieuwe deskundige en ook bij de verklaring van een nieuwe getuige, een man die boven de moeder woonde. De raadsman mag deze en andere getuigen, waaronder politiemensen, horen bij de onderzoeksrechter. De moeder wordt in de vrouwengevangenis, waar zij zit, psychisch onderzocht.

Slaapwandelen

Van Jaarsveld stelt dat het nog steeds zo is dat andere scenario’s mogelijk zijn: dat Sharleyne is gevallen of gesprongen. De advocaat zegt dat een getuige heeft verklaard dat hij het meisje ooit ‘s nachts heeft zien slaapwandelen over de galerij. De strafpleiter suggereert dat het mogelijk is dat het kind tijdens het slaapwandelen is gevallen. Het OM gelooft niet in een ongeluk of zelfdoding. ,,Het was een vrolijk meisje.”

Lang was het OM van mening dat er niet genoeg bewijs was tegen de moeder. Via het gerechtshof wist de vader van Sharleyne samen met zijn toenmalig advocaat Liesbeth Poortman af te dwingen dat de vrouw vervolgd werd. Woensdag zei de officier dat het OM met een nieuw team onderzoek heeft gedaan. ,,We hebben na bestudering van het dossier geconcludeerd dat het eerste onderzoek onvolledig is geweest. Zonder de vasthoudendheid van de vader en zijn vriendin was de strafzaak zoals die hier vandaag begint er niet geweest. Zo simpel is het.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.