‘Borger moet imago van hunebedhoofdstad uitbuiten’

Met het oppoetsen van het imago van hunebedhoofdstad kan Borger zich opstuwen in de vaart der toeristische trekpleisters. Een denktank broedt op ideeën.

Hunebedcafé

Een hunebedcafé, waar je als het ware de prehistorie instapt, hunebedgames met onderdelen als hamerbijl werpen en keistoten, het plaatsen van een iconisch beeld bij de ingang van het dorp. Het is een greep van hersenspinsels die zijn opgeborreld in de werkgroep. Dorpsbelangen, ondernemers van diverse pluimage en ‘een creatieveling’ zijn er in vertegenwoordigd. Dat de tijd rijp is om de identiteit van Borger uit te stralen, is niet alleen voor deze lokale initiatiefnemers een speerpunt. ,,Hunebedden staan in de zogenoemde Big Five van de nieuwe campagne van Marketing Drenthe. De hunebedden zijn waarin Drenthe zich onderscheidt. In Borger staat het grootste hunebed. We hebben goud in handen”, is de overtuiging van Jan Tingen, voorzitter van Dorpsbelangen Borger.

Nu is de koppeling Borger en hunebedhoofdstad niet nieuw. Sinds een jaar of tien wil het dorp zich zo afficheren, maar dat wil maar niet echt lukken. Na een voortvarende start stierven een hoop ideeën zoals de hunebedgames en de Nordic Stone Walking in schoonheid. Dat is zonde, vinden de initiatiefnemers. Nu het hart van Borger met het nieuwe centrumplein een nieuw gezicht heeft gekregen en Geopark de Hondsrug de Unesco-status heeft gekregen, is de tijd rijp om het imago van Borger nieuw leven in te blazen, stellen Tingen cum suis.

Te bescheiden

,,Toen ik vorig jaar in Den Bosch was, viel het mij op dat een groot deel van de stad in het teken staat van de schilder Jeroen Bosch. In Borger zijn we veel te bescheiden. Zonder toeristen hadden we geen drie supermarkten. Laten we er dan ook uithalen wat er inzit door ons imago te verstevigen. Het centrum is aangepakt, de infrastructuur is straks perfect geregeld. Dit is het moment om het thema hunebedhoofdstad uit te buiten”, vindt Tingen.

Het klinkt adjunct-directeur Harrie Wolters van het Hunebedcentrum als muziek in de oren. ,,Nijmegen gaat er prat op de oudste stad van Nederland te zijn, maar waar hebben we het over? Borger is het enige dorp in Nederland waar aantoonbaar vanaf 5400 jaar geleden altijd mensen hebben gewoond. Nu verwijst het kleinste bordje langs de N34 naar het grootste hunebed van Nederland. We hebben goud in handen. De kansen liggen voor het oprapen. Wat mist is een coördinator die ideeën gaat organiseren. De zwerfkeien hebben we, er moet alleen nog een hunebed van gebouwd worden”, zegt Wolters.

Borger wil het kloppend hart van de Hondsrug worden. Sinds gisteren is het Facebookaccount Hunebedhoofdstad actief waarop bezoekers de ontwikkelingen kunnen volgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.