‘Boze buurman’ Noordbarge steekt lont in carbidvat aan

Op alle zeven locaties, die vorig jaar in de gemeente Emmen zijn gebruikt om carbid af te schieten, is door inwoners tegen de regels gezondigd.

Dat zei Noordbargenaar Jan de Vries, door voorzitter Onno te Nuyl van plaatselijk belang de ’boze’ buurman genoemd, donderdagavond in de raadscommisie. De gemeente Emmen wil de apv zodanig wijzigen dat er met oudejaarsdag carbid kan worden afgeschoten in de dorpen. Maar volgens De Vries is het voorstel een farce, omdat de gemeente toch niet handhaaft. De Vries was vorig jaar ook al op oorlogspad. Hij kreeg de rechter mee, die constateerde dat Emmen niet heel erg haar regels handhaaft. De voorzieningenrechter moest er op oudejaarsdag nog aan te pas komen om de carbidschutters van Noordbarge toch hun zin te geven. Maar plaatselijk belang van Noordbarge is bang dat De Vries eind van dit jaar opnieuw naar de rechter stapt.

Volgens de Vries, die donderdagavond net als Te Nuyl’ gebruik maakte van het spreekrecht, is hij niet tegen carbid schieten maar wel tegen een gemeente die niet toeziet op handhaving van haar eigen regels. ,,En dat is wat er nu gebeurt.’' Volgens De Vries waren zeven dorpen vorig jaar oudejaarsdag in overtreding. En hij somde op: ,,Noordbarge, tien meter vanaf de bebouwing, zeven melkbussen - Erica op 10 tot 15 meter van woningen - Klazienaveen twee melkbussen 20 meter vanaf bebouwing - Zwartemeer een hulphond die zijn taken niet kon uitvoeren omdat deze in de stress raakte van het lawaai. ‘’ Maar de kroon werd volgens De Vries gespannen door Westenesch, waar een melding is gedaan voor een terrein langs de Frieslandroute. ,,Daar is echter geen schot gelost, wel op de kleine brink in het dorp zelf.’’

De gemeente Emmen heeft in de gewijzigde apv opgenomen dat er carbid mag worden geschoten op oudejaarsdag vanaf 10 uur ‘s morgen tot 2 uur ‘s nachts, hooguit vijf melkbussen van maximaal 50 liter op een afstand van 50 meter van woningen en 300 meter van kerken en dierenpensions. De meldplicht is afgeschaft. De Vries kreeg in ieder geval steun van Wakker Emmen. Henk Linneman: ,,Wat hier voorligt is de omgekeerde wereld. Rechter vroeg niet om aanpassing apv, maar om handhaving. En daar lezen we niks over. Eigenlijk wordt het de bezwaarmakers alleen maar lastiger gemaakt.’’ Linnemann noemt de aanpassing van 50 meter volstrekt onaanvaardbaar. ,,De oude afstand van 75 meter is een absoluut minimum.’’ Veel andere fracties vinden het daarentegen jammer dat er voor deze ene dag van het jaar überhaupt iets geregeld moet worden. Volgens loco-burgemeester Bouke Arends (PvdA) is de afgelopen jaren al oogluikend toegestaan dat er op 50 meter afstand geschoten werd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.