‘Check plannen op gevolgen voor gehandicapten’

De gemeente Hoogeveen moet bij alle plannen checken wat ze betekenen voor rolstoelers en slechtzienden. Dat stelt het Gehandicapten Platform Hoogeveen.

Het Gehandicapten Platform Hoogeveen organiseerde dit najaar twee tochten door het winkelhart, waarbij geïnventariseerd werd waar mensen met een lichamelijke beperking last van kunnen hebben. Een keer was er een wandeling met een aantal slechtzienden. Bij de andere tocht zat een aantal deelnemers, onder wie gemeenteraadsleden, in een rolstoel. Bestuursleden van het Gehandicapten Platform noteerden waar zich in het centrum van Hoogeveen bijvoorbeeld onneembare stukken trottoir bevinden en waar precies obstakels staan op de geribbelde blindengeleidelijnen. In winkels zelf was er aandacht voor onder meer de breedte van de gangpaden.

Het Gehandicapten Platform onderneemt met enige regelmaat zulke tochten langs winkels. De uitkomsten worden steevast besproken met de gemeente. Die is van goede wil, merkt voorzitter Ida Vos van het Gehandicapten Platform op. De gemeente neemt klachten serieus. ,,Maar alles blijft tot nog toe wat vrijblijvend. Ik bedoel: ook als we het er met elkaar over eens zijn dat bij een nieuw gebouw een rolstoelvriendelijke ingang moet komen, maar er een architect is die een bordes met trap leuker vindt, dan komen die er gewoon.”

Volgens haar zou de gemeente boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) opdracht moeten geven waar nodig ‘handhavend op te treden’. Vos: ,,Ze treden wel op tegen mensen die fietsen waar dat niet mag. Waarom dan niet als een winkelier zijn parasols dwars over een blindengeleidelijn heeft gezet? Een slechtziende is daardoor alle oriëntatie kwijt. En dan maar hopen dat hij zich niet ook nog pijn heeft gedaan.” Daarnaast zou de gemeente een functionaris in dienst moeten hebben die alle plannen controleert op effecten voor gehandicapten, aldus Vos: ,,Dan denk ik niet alleen aan het checken van de toegankelijkheid van nieuwbouw. De gemeente zou deze ambtenaar bijvoorbeeld ook moeten betrekken bij het afgeven van vergunningen voor evenementen.”

Vos meent dat de gemeente het Gehandicapten Platform hierin juist nu tegemoet zou moeten komen. Dit jaar heeft het parlement het VN-verdrag voor rechten van mensen met een handicap bekrachtigd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.