‘Daders hebben haar toekomst ontnomen, zij is de liefde van haar leven verloren’

Los van de emotionele gevolgen van het overlijden van Koert Elders heeft zijn dood voor zijn partner Ina ook grote financiële gevolgen.

Dat zei de advocaat van de vriendin van de bij een woningoverval om het leven gebrachte recreatiebungalowhuurder Elders (69) uit Gees.

1 miljoen euro schadevergoeding

Zij wil ruim 1 miljoen euro schadevergoeding van de vier mannen die verantwoordelijk zouden zijn voor het misdrijf. De vrouw werd met een vuurwapen bedreigd en vastgebonden. Zij overleefde het wel.

Volgens haar advocaat Connie Jeekel heeft zij als dubbelslachtoffer het recht om in een strafzaak een civiele vordering in te dienen. Zij vraagt een voorschot op het smartengeld van 25.000 euro.

 Het grootste deel van de schadeclaim gaat om gederfde inkomsten. ,,Ze waren vijftien jaren onafscheidelijk. Samen runden ze het bungalowverhuurbedrijf. Met de dood van Koert is niet alleen haar geliefde weggevallen, maar ook haar inkomsten.”

Donderdag is de derde zittingsdag van het strafproces tegen de vier verdachten, een 28-jarige Amsterdammer en drie Belgen (22, 25 en 27 jaar). De partner van Elders heeft uitgebreide verklaringen afgelegd. Zij zag dat haar vriend zwaar was toegetakeld door de overvallers.

Vastgebonden

De vrouw was vastgebonden, net als haar vriend. Toen de overvallers waren vertrokken, heeft zij zich losgemaakt. Haar vriend lag boven op de overloop en kreunde volgens haar: ,,maak de snoeren los". Zij ging naar beneden om 112 te bellen en pakte een schaar om de snoeren en tape los te knippen.

Weer boven gekomen heeft zij haar vriend zien sterven. Zij probeerde om hem te reanimeren. ,,Toen was Koert er niet meer”, vertelde ze de recherche. Uit onderzoek bleek dat hij onder meer een gebroken neus, een gebroken oogkas, gebroken ribben en een gescheurde milt had. Ook was een ader in de buik gescheurd. Hij had bloeduitstortingen over zijn hele lichaam.

De overval gebeurde in de vroege ochtend van 30 juni 2016. Drie gewapende mannen drongen het huis aan de Dorpsstraat binnen, waar hij met zijn vriendin woonde. De drie kinderen van Koert Elders hebben een schadevordering van 13.000 euro ingediend. Het gaat volgens advocaat Gonny Meijering om een vergoeding van de kosten die zijn gemaakt voor de uitvaart van hun vader.

Schadevorderingen

Namens het bungalowverhuurbedrijf van Elders wordt een schadevordering van 5400 euro ingediend. Door de overval is schade ontstaan.

,,Het bedrijf van haar vader is enige tijd na zijn overlijden door zijn dochter overgenomen. Een dag na de overval zouden een grote groep Polen de bungalows betrekken. In deze ontstane noodsituatie hebben de kinderen een ander bedrijf ingeschakeld om de groep op te vangen en de onderneming tijdelijk te runnen. De kinderen waren er niet toe in staat. Vanwege het verdriet om hun vader, maar ook omdat zij kort na het misdrijf volop bij het strafrechtelijk onderzoek waren betrokken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.