‘Deze is voor mij!’ Scoren op de kunstmarkt in Wezup

Kunstliefhebbers liepen zondag weer massaal warm voor de jaarlijkse kunstmarkt in Wezup. Vier bezoekers met het pareltje dat zij opduikelden.

‘Dit hoort bij mij thuis te staan!’

Petra Blom uit Oosterhesselen was niet van plan iets te kopen. ,,Maar ik zag deze stok en het verhaaltje erbij en dacht: dit past bij mij. Dit hoort bij mij thuis te staan.” Het houtkunstwerk heet ‘De Wending’, het verhaal erbij van de kunstenaar gaat over losmaken van geboortegrond. Blom vertelt liever niet waarom ze meteen verliefd werd op het kunstwerk.

Collectie van bijzondere dingen

,,Ieder woord dat er staat is waar”, zegt haar moeder. Ze kijkt haar dochter liefdevol aan. ,,Het past écht bij jou.” Een plekje voor ‘De Wending’ heeft ze al. ,,Het krijgt een speciaal plekje op de kast.” Bij de collectie van bijzondere dingen. ,,Veren, kristallen”, ,,en beelden”, vult haar moeder aan. Blom maakt onder de naam ‘Tjukurpa’ beelden van keramiek. Waarschijnlijk te zien, volgend jaar in Wezup.

‘Dit houdt het langer vol dan de vorige’

Roelof Woering uit Coevorden is nog maar net op de markt en alweer onderweg naar de auto. Met onder zijn arm een kleurrijk paneel, vol roze bloemen. ,,We wilden er niet mee sjouwen”, verklaart hij. Het paneel is gekocht door zijn dochter, die met Woerings vrouw nog ergens op de markt rondstruint.

Ook zonder aankoop geslaagd

,,Twee jaar geleden heeft mijn dochter hier een doek van linnen gekocht voor buiten. Maar dat hield het niet met de regen en de storm. Dit houdt het vast wat langer vol.” Wezup is vaste prik. ,,We komen hier eigenlijk ieder jaar. Verleden jaar hebben we ook wat gekocht, een vogeltje voor binnen.” Voor Woering is de dag ook geslaagd zonder aankoop. ,,We zijn niet echt op zoek naar iets, maar mijn vrouw moet het maar zien. Die is een stuk creatiever.”

‘Een stukje Drenthe in Houten’

Een pentekening van de Hoogeveense kunstenaar Arie Goedhart. Daarvoor vielen Hans en Martine de Man uit Nieuw-Amsterdam. ,,Het is het Amerdiepje”, legt Hans uit. ,,Hier ontspringt de Drentse Aa.” Ze bestudeerden Goedharts tekeningen goed en kwamen samen met de kunstenaar tot de conclusie dat dit het worden moest.

Toepasselijk

,,Sommige pentekeningen doen wat winters aan, zei de kunstenaar. Deze kan altijd. Daar waren we het wel mee eens”, glimlacht Hans. Het uit Den Haag afkomstige echtpaar werd verliefd op Drenthe. ,,Het schilderij is een cadeau voor onze zoon. We vonden het erg toepasselijk”, vertelt Martine. Zoonlief woont in Houten en studeerde water management, vandaar. ,,Zo heeft ‘ie een stukje Drenthe in Houten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.