‘Doe alsjeblieft nietjes door de eindexamens'

,,Waarom zitten er geen nietjes door de examens? Je haalt met die losse papieren zo de teksten en opgaven door elkaar!'' Brenda van der Laan (18) uit Siddeburen en een Haci Kaan Aksakal (18) uit Delfzijl zitten in de kantine van het Eemsdeltacollege in Appingedam. Ze hebben net vwo-Duits gemaakt.

De opgaven van Brenda liggen op tafel. Zinnen en woorden zijn onderstreept. Ze zoekt een tekst, maar in een mum van tijd ligt alles door de war. ,,Nietjes!'' Dat is wat ze willen. Eentje door de teksten en eentje door de opgaven, zodat alles op volgorde blijft. Bij Nederlands was het ook al een probleem; heb je opeens de foute opgaven bij een tekst liggen. Verwarrend, zeker als je toch al wat gespannen bent.

Duits is niet Brenda's lievelingsvak. ,,Je krijgt meerkeuzevragen. Twee antwoorden streep je snel weg en dan is het het een of het ander. Het kan goed of slecht uitpakken.'' Haci Kaan vond de teksten goed te begrijpen, maar ja, zijn moeder is dan ook docent Duits en hij heeft familie in het buurland. De tekst over de gezondheid van melk vond hij ‘moeilijk' en de tekst over bescherming van persoonsgegevens op internet ‘saai'. Leuk was een tekst over hoe je een leugenaar kunt ontmaskeren. ,,De tekst was zo grappig dat ik vergat dat het een examen was'', zegt Brenda. ,,Het is een onderwerp waar je het met vrienden ook over kunt hebben'', zegt Haci Kaan.

Brenda zal blij zijn als de examens over zijn. ,,Ik vind het zo'n opgeblazen gedoe! Dan zit je in een gymzaal, laten ze je zo'n pak met opgaven zien en wordt het opengeknipt. Waar gaat het over?'', verzucht ze. ,,Ik heb al zes jaar toetsen gemaakt. Waarom opeens die heisa eromheen? Daar word je alleen maar bang van.''

Haci Kaan is juist iemand die onder druk goed presteert. ,,Als ik in zo'n gymzaal zit, weet ik: nu moet ik het doen. Ik hou van gedisciplineerd en hard werken.'' Zo doet hij mee aan de decentrale selectie van geneeskunde, het vak dat hij na zijn vwo wil studeren. Hij moest artikelen voorbereiden en dat tijdens het maken van zijn profielwerkstuk. In juni hoort hij of hij door is.

Brenda gaat Nederlandse taal en cultuur studeren. Ze wil lerares, schrijver of journalist worden. Leraar is echt iets voor haar, zegt Haci Kaan. ,,Ze is enthousiast en kan goed uitleggen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.