‘Eelde’ sluit deal met Singapore Airlines

Groningen Airport Eelde (GAE) is de eerste kleine regionale luchthaven van Singapore Airlines. Vliegen naar Azië en Australië via Schiphol is niet meer nodig.

Vanaf nu kunnen reizigers drie keer per week van Eelde naar Singapore. Dat gebeurt via Kopenhagen. Singapore fungeert als springplank naar Indonesië (Jakarta), Australië (Sydney, Melbourne, Perth) en Auckland (Nieuw-Zeeland).

Aantrekkelijke opstapplaats

Kardien de Werker, manager Benelux van Singapore Airlines, noemt ‘Eelde’ een zeer aantrekkelijke opstapplaats. ,,Ook wij vliegen iedere dag op Schiphol, maar die luchthaven is overvol. Met de urenlange wacht- en reistijden die met een vertrek vanaf Amsterdam gemoeid zijn, kiezen we heel bewust voor samenwerking met ‘Eelde’.

De Werker is het niet eens met Hans Alders die deze week in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting Groningen Airport Eelde geen alternatief noemde voor Schiphol. ,,Klinkklare nonsens. Natuurlijk is Lelystad gezien de locatie een logische overloop voor Schiphol. Maar regionale luchthavens als ‘Eelde’ kun je wel degelijk goed benutten. Wij stellen vast dat GAE een achterland heeft van vier miljoen mensen. Dat is voor ons de moeite waard’’, aldus De Werker.

Discussie

Alders leidt in opdracht van het kabinet een discussie tussen Schiphol, omwonenden en luchtvaartmaatschappijen. De Werker zegt dat zijn bedrijf, dat wereldwijd vliegt met 180 toestellen, juist aast op interessante korte verbindingen zoals die vanaf Eelde naar grotere luchthavens. ,,De kunst is om ze via boekingswebsites als skyscanner en reisbureaus goed in de markt te zetten. Op dit moment is Bali de snelstgroeiende bestemming. Als we hier de komende tijd vijftig passagiers per maand richting Azië krijgen, is dat een heel mooi resultaat.’’

Reizigers naar Singapore gaan  met luchtvaartmaatschappij Nordica naar Kopenhagen. ,,Met een naadloze aansluiting kunnen ze overstappen op een non-stopvlucht naar Singapore. Dat gebeurt met één reisdocument, dus niet twee afzonderlijke tickets. De Werker: ,,Het betekent dat Singapore Airlines tussen Eelde en de eindbestemming verantwoordelijk is voor het wel en wee van de passagier.’’ GAE is geen geld kwijt uit het eigen routefonds. Daaruit wordt bijgedragen aan investeringen in nieuwe lijnen. Dat komt omdat Eelde-Kopenhagen een bestaande verbinding is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.