‘Een 7 voor economie!'

,,Een 7! Een 7 voor economie!'' Een leerling van het Esdal College in Emmen kan haar ogen niet geloven. Met grote ogen kijkt ze naar haar cijferlijst. Ze is geslaagd en de cijfers vallen haar alles mee.

Om haar heen staan klasgenoten die meekijken. Ze bestuderen elkaars cijferlijst en de oh's en ah's zijn niet van de lucht. Gistermiddag hoorden alle examenleerlingen of ze waren geslaagd en de gelukkigen op het Esdal College haalden gisteravond hun cijferlijsten op. Voor de havo- en vwo-afdeling zijn het er zo'n driehonderd.

Dolblij

,,Jeetje, ik heb een 7,5 op natuurkunde'', zegt Leonie de Jonge (17). ,,En ik dacht dat scheikunde heel slecht ging, maar ik heb toch nog een 5,7.'' Ze is dolblijk dat ze is geslaagd. ,,Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht.'' De cijferlijsten gaan van hand tot hand.

De kantine in Emmen loopt vol. Aan de tafels zitten de mentoren met de cijferlijsten. Wie binnen komt, zoekt zijn snel zijn mentor en kijkt onmiddellijk op het A-4'tje. Iedereen wil zijn cijfers weten. Er is blijdschap en opluchting. Jongeren vliegen elkaar om de hals om elkaar te feliciteren. Zoenen met elkaar en met leraren. Sommige ouders zijn meegekomen om in de feestvreugde te delen. Een kurk knalt van een champagnefles.

Die groepsapp van de klas

De leerlingen die niet geslaagd zijn, zouden tussen half drie en vijf uur worden gebeld. Om uiterlijk vijf uur zouden de namen van geslaagden op de schoolsite staan. ,,Ik was niet zenuwachtig'', zegt Marloes Bergsma (17), ,,Maar toen begon 's middags die groepsapp van de klas. Achter mekaar door. Daar word je pas gek van.''

Veel leerlingen zitten vanaf drie uur onophoudelijk achter de site. Staat het er al op? Het mobieltje in hun hand. Via de app horen ze razendsnel welke leerlingen door hun mentoren zijn gebeld met de sneue boodschap dat ze definitief zijn gezakt of kunnen herkansen. Maar belt hun mentor leerlingen alfabetisch? Of toch niet? Dan loopt de site vast. Nog meer zenuwen. ,,Ik drukte de hele tijd op refresh'', zegt Emma Roelofs (18), die al dagen misselijk is van de spanning. ,,Om half drie ging de telefoon. Ik dacht: nu is het zover.'' Vol ongeloof: ,,Was het mijn moeder!''

Toch is de school is snel. Om kwart voor vier floepen de namen te voorschijn: Geslaagd!

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.