‘Eeuwige rust’ voor historische graven in Hoogeveen

Hoogeveen wil 55 historisch waardevolle graven behouden. Vrijwilligers gaan het onderhoud doen, de gemeente stelt materiaal beschikbaar.

Het college heeft inmiddels een lijst graven vastgesteld van personen met een historische betekenis of grafbedekking met een opvallende kwaliteit. Daarmee wil Hoogeveen de historische waarden op begraafplaatsen behouden.

‘Tijdrovende klus’

Al in 2013 zijn daartoe criteria opgesteld. Dat pas vijf jaar later een lijst is vastgesteld heeft volgens de gemeente te maken met de ‘ontzettend tijdrovende klus’ om alle graven van 40 jaar en ouder op de begraafplaatsen te inventariseren.

Plaatselijke historische verenigingen en verenigingen voor plaatselijke belangen zijn gevraagd potentiële graven en grafbedekkingen aan te dragen. Na toetsing door een commissie is de lijst tot stand gekomen met 55 graven telt. De beoordeling gebeurde door leden van de Historische Kring Hoogeveen, leden van Die Luyden van ‘t Hooge Veene en medewerkers van de gemeente.

Kindergraf met graftrommel

Goed nieuws voor onder meer de graven van Cornelius Warmels en Dirk Johannes Rijnvis. Maar ook een bijzonder kindergraf met graftrommel in Hollandscheveld staat op de lijst. Deze graven krijgen ‘eeuwige rust’ en verdwijnen niet bij een eventuele ruiming.

Gedeelten op de begraafplaats in Hollandscheveld en op de begraafplaats in Hoogeveen zijn in z’n geheel zo historisch waardevol dat Hoogeveen deze in totaliteit wil behouden. Dit betekent dat de gemeente de inrichting van deze delen niet verandert. De grafmonumenten blijven behouden en worden niet verplaatst.

Kost dat?

De gemeente gaat historische grafmonumenten pas onderhouden wanneer er geen levende rechthebbende meer is. Hoe hoog de kosten zijn voor onderhoud en in hoeverre die op te vangen zijn binnen het huidige budget, weet de gemeente niet.

Enkele leden van de Historische Kring Hoogeveen willen de werkzaamheden voor het behoud van de historische graven uitvoeren. De intentie is dat de gemeente het benodigde materiaal voor de werkzaamheden beschikbaar stelt. De verwachting is dat de vrijwilligers eind maart/begin april met de werkzaamheden beginnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.