Massaal de stad in tijdens de Donderdag Meppeldagen, dat zit er ook dit jaar nog niet in. Het bestuur hoopt wel 'iets kleinschaligs' te kunnen organiseren.

Gemeente Meppel adviseert fysieke evenementen pas in 2022 te houden. Donderdag Meppeldag en Drentse Fiets4Daagse hopen nog op goed nieuws

Massaal de stad in tijdens de Donderdag Meppeldagen, dat zit er ook dit jaar nog niet in. Het bestuur hoopt wel 'iets kleinschaligs' te kunnen organiseren. Foto: Archief Leo de Harder

Kan ons evenement doorgaan? Deze vraag levert de besturen van evenementen heel wat hoofdbrekens op. De gemeente Meppel verwacht dat ‘het organiseren van grootschalige evenementen er voorlopig nog niet in zit’ en adviseert organisaties om zich dit jaar te richten op online evenementen en activiteiten.

Op dit moment zijn alle evenementen in Drenthe tot 1 juni niet toegestaan. Dat hebben de twaalf burgemeesters gezamenlijk besloten. Het is afwachten welke beslissing er daarna gaat vallen. Het Grachtenfestival zette een streep door het evenement dat half juni zou plaatsvinden. Ook de Nijeveense Feestweek gaat niet door. Maar hoe zit het met de Fiets4Daagse en de Donderdag Meppeldagen?

„Het is nog onzeker, er ligt nog geen ‘ja’, maar ook geen ‘nee’”, zegt Bart Kattenburg. Hij is voorzitter van startplaats Meppel bij de Drentse Fiets4Daagse. „Het is te prematuur om er iets over te zeggen. Uiteraard hebben we het er als bestuur uitgebreid over gehad. Hoe gaan we het aanpakken als de Fiets4Daagse door mag gaan en in welke vorm gieten we dat?”

Verschillende scenario’s

Er liggen verschillende scenario’s op tafel. Eentje daarvan is om de mensen zelf de routes te laten fietsen. Mensen krijgen dan een polsbandje, dat registreert dat de fietsers daadwerkelijk zijn vertrokken vanaf de startlocatie. Er is dan geen ontvangstcomité, geen camping Ezinge en geen beleef- en stempelposten.

„We worstelen vooral met de vraag; is het evenement dan nog leuk genoeg zonder alle randactiviteiten”, zegt Kattenberg. „We hebben het ook gehad over verplaatsen naar de laatste week van de zomervakantie of naar september. We weten het nog niet. In principe hebben we voldoende aan een ‘go’, want de routes – ik praat over startlocatie Meppel – liggen gewoon klaar. Bij een evenement hoort natuurlijk ook de aanvraag van een evenementenvergunning. De ene burgemeester kan daar anders over beslissen dan de andere. We kunnen er gewoon nog niks over zeggen, het is te onzeker.”

Kleinschalige DMD

Het vergaat het bestuur van Donderdag Meppeldag niet anders. „We willen wel iets doen”, zegt voorzitter Anneke Neef. „Het is duidelijk dat we geen groot evenement kunnen organiseren. Maar iets doen voor Meppel, de inwoners, de horeca en de detailhandel, dat zouden we wel heel graag willen. Ook om te laten weten dat Donderdag Meppeldag nog bestaat. We hopen nog steeds op goed nieuws.”

Het actieve bestuur zit niet stil. Er zijn al veel uitvoerbare ideeën geopperd. „Maar daar kan ik nu nog niks over zeggen. We zijn in afwachting van verdere beslissingen over de evenementen, pas dan kunnen we een besluit nemen. We houden alle opties open. We gaan uit van kleinschaligheid. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat we iedereen naar de binnenstad van Meppel halen.”

Advies: fysieke evenementen in 2022

„Het is maar zeer de vraag of het realistisch is om na 1 juni veilig en verantwoord evenementen te organiseren”, zegt een woordvoerder van de gemeente Meppel desgevraagd. „Dat geldt zeker voor evenementen die vrij toegankelijk zijn en waar veel publiek op afkomt. Niemand weet hoe de coronasituatie zich ontwikkelt, wij als gemeente ook niet. Maar onze verwachting is dat het organiseren van, grootschalige, evenementen er ook na 1 juni nog niet in zit. Dat vinden we natuurlijk ontzettend jammer, maar we hechten eraan om hierin richting organisatoren duidelijk te zijn en geen onrealistische verwachtingen te wekken.”

De gemeente adviseert organisaties om zich dit jaar nog te richten op met name online evenementen en activiteiten en toe te werken naar fysieke evenementen in 2022. „Het is uiteindelijk aan de organisatie van een evenement om te besluiten of en op welk moment zij tot afgelasting overgaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu