‘Gasprobleem in Groningen niet op Langelo afwentelen’

De werkgroep Steenbergen slijpt de messen. Ze wil niet dat NAM de gasopslag Langelo gebruikt om de tekorten uit het Groninger veld aan te vullen.

,,De problemen in Groningen worden afgewenteld over de ruggen van de inwoners van Steenbergen, Norg en omgeving. Zo werkt het niet, dan verplaats je het probleem”, zegt Albert Wemmenhove van de werkgroep die tegen de uitbreiding van de capaciteit van de ondergrondse gasopslag Langelo is.

NAM-directeur Gerrit Schotman schreef na de aardbeving in Zeerijp afgelopen week in een brief aan het Staatstoezicht op de Mijnen dat door het verhogen van het werkvolume van de gasopslag Langelo het Groningenveld kan worden ontzien.

Voldoende gas huishoudens

Een gevoelig punt in de gemeenten Noordenveld en Leek, waar de ondergrond wordt gebruik voor gasopslag om in tijden van kou Nederlandse huishoudens van voldoende gas te kunnen voorzien.

Na vergroting van de opslagcapaciteit enkele jaren geleden klagen bewoners over schade aan hun woningen. ,,Niet door aardbevingen, maar door bodemdaling en trillingen”, aldus Wemmenhove.

Onderzoek namens de NAM wees uit dat het injecteren en produceren van gas onder Langelo niet de oorzaak was van de schade, maar Steenbergen en omgeving twijfelt hevig aan de wijze van onderzoek en de conclusies.

Opslagcapaciteit van 7 miljard kuub

De NAM probeert al geruime tijd de opslagcapaciteit onder Langelo te vergroten. Het heeft een maximum opslagcapaciteit van 7 miljard kubieke meter. Maar die kan niet volledig benut worden, omdat daarvoor meer dan de toegestane hoeveelheid druk in veld nodig is.

De NAM kreeg toestemming van oud-minister Henk Kamp van economische zaken om van 5 naar 5,9 miljard kuub te gaan. De gemeenten Noordenveld en Leek stapten naar de Raad van State en die stak vorig jaar een stokje voor de uitbreiding.

De noodzaak was volgens het rechtscollege onvoldoende onderbouwd. De nieuwe minister Eric Wiebes moet met een beter onderbouwd plan komen.

Nieuw plan Wiebes

Burgemeester Klaas Smid van Noordenveld verwacht dat Wiebes volgende maand met een nieuw plan komt. ,,In Steenbergen speelt nog oude schadegevallen en irritaties over het schaderapport. We willen een onafhankelijk schadeprotocol, net als in Groningen en een onafhankelijk monitoringssysteem.”

Volgens Albert Wemmenhove is er maar één oplossing. ,,Duurzame energie. Daar hebben we veel te lang mee gewacht. We moet zo snel mogelijk af van fossiele brandstoffen. We maken de bodem kapot en branden ons zelf op.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.