‘Geen blanco cheque voor glasvezel Midden -Drenthe’

Stichting Sterk Midden-Drenthe maakt zich grote zorgen. De gemeente Midden-Drenthe heeft nog geen geld toegezegd voor de aanleg van een glasvezelnetwerk en de tijd dringt.

De provincie Drenthe wil 10 miljoen euro lenen aan het initiatief van de stichting om het hele buitengebied te ontsluiten met glasvezel, mits de gemeente Midden-Drenthe ook 2,75 miljoen euro aan de stichting leent.

Gemeente blijft op afstand

Peter de Vries, vicevoorzitter van Sterk Midden-Drenthe, zegt dat de tijd begint te dringen. ,,Onze contractanten worden ongeduldig. Het is twee jaar na de inschrijving. Als we nu kunnen aanbesteden zal de schop in januari de grond in gaan. Bij een besluit na de zomer wordt het pas eind april 2017.’’ De Vries zegt dat hij tijdens de vraagbundelingstijd meermaals met de gemeente heeft gesproken over een bijdrage als het met de banken niet zou lukken. Een maand geleden bleek dat een lening van een bank te ongunstig is voor de stichting.

De Vries: ,,Telkens riep de wethouder dat er geld zou zijn zodra wij klaar waren met de vraagbundeling en de banken zouden niet meewerken. Nu hebben wij onze zaken voor elkaar en doet de gemeente of het dit verhaal pas net kent.’’

Brandbrief

De gemeenteraad besluit na het zomerreces, omdat donderdag al de laatste raadsvergadering was voor de vakantie. De Vries baalt hiervan: ,,Wij willen beginnen met het aanbesteden van deze klus, maar daarvoor moeten we wel kunnen aantonen dat we dit kunnen betalen.’’ De Vries stuurde hierover een brandbrief naar de gemeenteraad.

Daar staat in dat als het geld niet voor 12 juli wordt toegezegd, het bestuur van Sterk Midden-Drenthe zich gaat bezinnen op de levensvatbaarheid van het project.

'Onze basishouding is positief'

Verschillende fracties wilden donderdagavond opheldering van wethouder Gert Jan Bent. Hij zegt dat het college er volgende week dinsdag weer over praat. ,,Drie weken geleden werd duidelijk dat de financiering met de bank niet ging lukken. Wij hebben gesproken met de provincie en u kunt van ons een gedegen plan verwachten dat in september naar de commissie kan. Onze basishouding is positief.’’ Later zei hij dat hij geen ‘blanco cheque’ kan uitschrijven voor een project waar hij niet alles van weet.

De Vries is teleurgesteld. ,,De gemeente is de enige die nog aan boord moest om de boot veilig de haven in te leiden.’’

menu