‘Gevluchte verkrachter Drents meisje moet nog bijna vier jaar uitzitten’

Het Openbaar Ministerie wil dat de veroordeelde verkrachter van een Drents meisje zijn volledige straf uitzit. Herbert R. (63) uit het Duitse Meppen werd onder strenge voorwaarden vrijgelaten en verdween spoorloos. Donderdag is een zitting over de zaak die veel vragen oproept.

Wie is de verdachte en waarvoor is hij veroordeeld?

De Duitser Herbert R. is in oktober 2007 opgepakt. Hij ontvoerde een 14-jarig meisje uit 2e Exloërmond. De scholiere werd op weg van huis naar school in Exloo van haar fiets getrokken. De Duitser nam haar mee in zijn auto naar een stil plekje in Musselkanaal. Daar werd het meisje verkracht. Zij werd daarna teruggebracht naar haar fiets. Een getuige had ondertussen de politie gebeld. R. werd dezelfde dag nog opgepakt. De man bleek in eigen land ook al veroordeeld voor meerdere zedenmisdrijven. Hij kreeg voor ontvoering en verkrachting van het Drentse meisje 11.5 jaar gevangenisstraf.

Waarom is hij eerder vrijgelaten?

Iedereen die is veroordeeld tot een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf komt in principe in aanmerking voor een zogeheten voorwaardelijke invrijheidsstelling. Deze maatregel is bedoeld om de terugkeer in de maatschappij beter te laten verlopen en zeker om het risico te beperken dat een veroordeelde eenmaal buiten snel weer in de fout gaat. Justitie kan iemand na het verlaten van de gevangenis zo nog een tijd in de gaten laten houden. Als stok achter de deur staat een deel van de straf nog open. Een veroordeelde die de voorwaarden niet nakomt, loopt kans de resterende gevangenisstraf alsnog te moeten uitzitten.

Hoe verliep de vrijlating van de verkrachter van het Drentse meisje?

R. kwam vorig jaar vrij en werd eerst behandeld in een kliniek. Hij had toen twee derde van zijn straf uitgezeten. Die termijn is gebruikelijk. Zijn vrijheid was in de kliniek nog beperkt. Aan zijn vrijlating waren meer voorwaarden verbonden. In juli van dit jaar werd hij overgeplaatst naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede. Hij moest libidoremmende medicijnen slikken en meewerken aan controles daarop. Vijf dagen later verdween hij spoorloos.

Hoe reageerde het Openbaar Ministerie?

Nadat bekend werd dat de Duitser verdwenen was, werd direct een arrestatiebevel uitgevaardigd. In september werd door het Openbaar Ministerie aan de rechtbank gevraagd om de vrijlating van R. deels te herroepen, omdat hij de voorwaarden heeft overtreden. De officier van justitie noemde het zorgelijk en gevaarlijk voor de maatschappij dat R. spoorloos was. Het OM vond toen dat hij een jaar terug naar de cel moest. De rechtbank was het daarmee eens. Ondertussen was de veroordeelde verkrachter al tenminste zeven weken zoek. Het slachtoffer en haar familie zijn door het OM op de hoogte gesteld over het feit dat niemand wist waar de veroordeelde verkrachter uithing.

Is Herbert R. ondertussen gevonden?

Het Openbaar Ministerie maakte deze week bekend te weten waar R. is. Hij is getraceerd, maar nog niet gearresteerd. Waar de gevluchte Duitser verblijft, wil het OM niet zeggen en ook niet over hoe en wanneer ze hem hebben gevonden. Donderdagmiddag op een zitting bij de rechtbank in Assen wordt meer informatie gegeven. Dan moet ook duidelijk worden waarom R. nog niet is opgepakt.

Wat gaat er nu gebeuren met de veroordeelde verkrachter?

Het Openbaar Ministerie ziet nu aanleiding om de rechtbank in Assen donderdagmiddag te vragen om R. zijn volledig straf te laten uitzitten. Wat die aanleiding is, wordt op de zitting verteld. Het zou erop neerkomen dat hij voor nog bijna vier jaar achter de tralies verdwijnt. Naar verwachting zal de officier van justitie op de zitting ook ingaan op de handelingen die nodig zijn om R. te arresteren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.