‘Groentekweker in Drenthe gebruikte illegaal als slaaf’

Een illegale medewerker van een groentekweker in Erica is volgens het Openbaar Ministerie gedwongen om gevaarlijk grondstoomwerk te doen.

De 23-jarige man uit Marokko liep bij het werk met kokend hete stoom ernstige brandwonden op. Bij de rechtbank in Almelo was dinsdag een procedurele zitting ter voorbereiding op de de strafzaak tegen de bedrijfsleider van de kwekerij aan de Tuinderslaan. Hij zit al maanden vast op verdenking van 'slavernij-achtige' uitbuiting van de medewerker. Ook het tuindersbedrijf zelf wordt vervolgd.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat het bedrijf 200.000 euro moet betalen. Dat bedrag bestaat voor een deel uit zorgkosten die zijn gemaakt bij de behandeling van de brandwonden van de onverzekerde man. De medewerker had geen verblijfsvergunning en sprak nauwelijks Nederlands. Geld om naar huis te gaan, had hij niet. De zaak kwam aan het licht toen de illegaal zwaar verbrand in het ziekenhuis in Emmen belandde. Hij had brandwonden op 60 procent van zijn lichaam en is later opgenomen in het brandwondencentrum in Groningen.

De verwondingen had de Marokkaan opgelopen toen hij in de biologische groentekwekerij grond aan het stomen was. Hierbij wordt kokend hete stoom onder een zeil op de grond geblazen om de aarde op een milieuvriendelijke wijze te ontsmetten. Voor dit werk is een speciale opleiding nodig, die de man niet had. Er ging iets fout, waardoor hij middenin een volle laag kokend hete stoom kwam te staan.

Volgens het OM werd de man zeker een half jaar op ernstige wijze uitgebuit en als een soort slaaf behandeld. Hij moest zonder pauze tot laat in de nacht doorwerken en werd zwaar onderbetaald. De Marokkaan overnachtte in een kleine ruimte bij een kassencomplex. Bij regen lekte het. Vorig najaar was er een maand lang geen verwarming, omdat toen niet geteeld werd in de kas.

De advocaat van de bedrijfsleider uit Schalkwijk heeft de rechtbank gevraagd om zijn cliënt vrij te laten. Hij zit sinds september vast. Dinsdag is door de rechtbank in Almelo besloten dat hij tot 30 januari in voorarrest blijft. Dan is de inhoudelijke behandeling van de strafzaak gepland. De kwekerij in Erica is onderdeel van een grote groente- en fruithandel met vestigingen in Drenthe en Utrecht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.