‘Groningers ronselden Roemenen voor toeslagenfraude met gestolen DigiD van studenten’

De leiders van de DigiD-bende in Groningen hebben Roemenen naar Nederland gehaald en bankrekeningen laten openen. Deze zijn gebruikt om de fraudeleus verkregen zorg- en huurtoeslag op te storten.

Er werden honderdduizenden euro’s buitgemaakt door toeslagen aan te vragen met gestolen DigiD-gegevens van bijna 400 studenten in Groningen.

Officier van justitie Edo Edens zei op de derde zittingsdag van het strafproces dat de bendeleiders, een vader (53) en een zoon (27) uit Groningen, zeker drie keer busjes met mensen uit Roemenië naar Nederland lieten komen. Naast de twee Groningers worden nog zeven andere verdachten bij de rechtbank in Assen vervolgd voor betrokkenheid bij de bende.

Kaan Discount

De Roemenen, die naar Nederland werden gehaald, kregen een student-stagiaire contract voor werkzaamheden in de kringloopwinkel Kaan Discount in Groningen van de 53-jarige verdachte. Vervolgens zouden de Roemenen naar een bank zijn gestuurd met het verhaal dat ze een bankrekening nodig hadden voor hun stagevergoeding.

Uit verklaringen blijkt dat zij de bankpasjes en ook de pincodes direct moesten afgegeven aan een toen in Nederland wonende Roemeense verdachte (47). Hij zou hebben geopereerd in opdracht van de bendeleiders.

De Roemeense geldezels kregen een kleine vergoeding en werden weer naar huis gestuurd. Ze zouden zijn geronseld via advertenties in bladen in Roemenië. Op de derde zittingsdag was alleen de vader aanwezig. Zijn zoon zou samen met hem leiding hebben gegeven aan de criminele organisatie.

De 27-jarige man verblijft al jaren het buitenland. Hij was volgens zijn advocaat al vertrokken voordat de bende eind 2013 werd opgerold.

Beruchte vastgoedbroers

De vader in Groningen heeft bij de Kamer van Koophandel meerdere bedrijfsnamen geregistreerd, zoals Kaan Holding. Hij heeft een andere achternaam, maar staat bij medeverdachten bekend als Kaan.

De man is volgens het onderzoeksteam familie van de beruchte vastgoedbroers Ali (49) en Bekir (48) K. uit Groningen. Ze zijn vorig jaar opgepakt op verdenking van witwassen en oplichting. De broers zijn eigenaars van de Kaan-Groep. Ze bezitten tientallen panden in de Groningse (binnen-)stad.

In het dossier van de DigiD-fraude is ook sprake van kamerverhuur door in elk geval de zoon van de Groninger. Een van de rechters vroeg de vader of hij iets te maken heeft met Ali en Bekir. ,,Heeft u iets te maken met vastgoed?”, hield de rechter hem ook voor. ,,Ik beroep mij op mijn zwijgrecht”, antwoordde de Groninger. Hij ontkende in alle toonaarden dat hij iets te maken heeft met de DigiD-fraude.

Brievenbussen studentenflats leeggeroofd

Tijdens de zitting werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie op basis van het onderzoek en verklaringen van medeverdachten overtuigd is dat de Groninger en zijn zoon hebben geregeld dat onder anderen een 30-jarige Veendammer en zijn destijds zwangere vrouw (29) met speciale lopers de brievenpostbusjes van een groot aantal bewoners van studentenflats hebben leeggeroofd.

Vooraf was namens de bewoners een nieuwe DigiD-code aangevraagd. De brieven met die codes werden gestolen en gebruikt om zorg- en huurtoeslagen aan te vragen. Dat geld kwam terecht op bankrekeningen van mensen die geronseld waren door de bende.

Een 58-jarige belastingdienstmedewerker uit Westerlee zou al dan niet onder dreiging met geweld aan de fraude hebben meegewerkt. Hij gaf vorige week op een zitting toe dat hij Burgerservicenummers (BSN) van studenten haalde uit het systeem waartoe hij eenvoudig toegang had. Zijn vrouw (57) en zijn 31-jarige zoon zouden ook bij de fraudebende betrokken zijn. De vrouw heeft verklaard dat ze schulden hadden.

Strafproces vertraagd

Het strafproces heeft de afgelopen dagen vertraging opgelopen. Ook zijn om verschillende redenen de strafzaken tegen drie verdachten aangehouden, zoals die van de vrouw uit Veendam.

Een van de verdachten, een 47-jarige Roemeen, zit in een gevangenis in zijn vaderland. De andere Roemeense verdachte verblijft in Noorwegen. Hun zaken worden een andere keer behandeld.

De meeste verdachten komen niet naar de zitting. Op een na worden ze wel vertegenwoordigd door een advocaat. Doordat weinig verdachten kunnen worden gehoord, is de zaak soms lastig te volgen. Donderdag komt de officier van justitie met zijn requisitoir en de strafeisen voor vier verdachten, onder wie de inmiddels ontslagen medewerker van de belastingdienst. De advocaten van de vier doen daarna hun pleidooi.

Vanwege tijdgebrek worden de strafeisen tegen de vermeende bendeleiders op ander moment door de officier uitgesproken. Wanneer is nog niet bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.