‘Haast maken en meer geld nodig voor redden zieke essen’

Er gloort hoop voor de duizenden zieke essen in Meppel. Maar haast is geboden en de gemeente moet dieper in de buidel tasten, zo blijkt.

De essentaksterfte, de ziekte die verwoestend huishoudt onder deze bomen, is in Drenthe vooral een probleem in Meppel. Deze gemeente telt ruim vierduizend essen. Als er niet wordt ingegrepen, zal 90 procent het niet overleven.

Maatregelen

De plaatselijke partij Sterk Meppel riep de hulp in van bomendeskundige Jorn Copijn. Hij heeft vier locaties waar zieke bomen staan bezocht. Hij zal zijn bevindingen weergeven in een rapport met aanbevelingen.

Copijn was niet bereikbaar voor een reactie, maar volgens Elisabeth Bakkenes van Sterk Meppel is er nog hoop voor de bomen. ,,Ons is gebleken dat het merendeel van de bomen nog is te redden. Dan moeten wel maatregelen worden genomen en de verzorging van de bomen moet in bepaalde gevallen anders, heeft Copijn gezegd.’’

Kosten

Wat er precies moet gebeuren, wordt pas duidelijk als Copijn zijn rapport klaar heeft. Volgens Bakkenes is al wel duidelijk dat de gemeente dieper in de buidel moet tasten.

,,Wij gaan het rapport aanbieden aan het college. Nu wordt er jaarlijks 10.000 euro uitgetrokken voor de zieke essen. Van dat geld kunnen vijftien bomen worden herplant. Dat is veel te weinig op een aantal van vierduizend .’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.