‘Het heeft alle ingrediënten van een musical, maar dat is het niet’

Emmen Muziekvereniging Laus Deo viert het 95-jarig bestaan met een bijzonder jubileumconcert in het Atlas Theater. Hilde Habing (26) regisseert het theaterspektakel.

Jullie hebben het over een ‘theaterspektakel’. Dit is niet zomaar een concert?

„Nee, elke vijf jaar houden we een jubileumconcert, vaak met een bekende artiest. Dit jaar wilden we het anders aanpakken om het specialer te maken en meer bezoekers te trekken. Daarom hebben we een koor, een dansgroep en toneelspelers gevraagd om ook mee te doen. Met al die disciplines samen, bijna honderd man sterk, spelen we op 24 november in het Atlas Theater de voorstelling Alice in Wonderland.”

Wordt het een soort musical?

„Het heeft alle ingrediënten van een musical, maar dat is het niet. De toneelspelers zingen niet bij ons, dat doet het koor op de achtergrond. De partijen hebben elk hun eigen deel, en ze oefenen nog apart op dit moment, maar straks op het podium ondersteunen we elkaar allemaal en moet alles samenkomen. Dan is het een toneelstuk mét muziek, zang en dans erbij.”

Heb je al eerder zoiets geregisseerd?

„Nee, dit is nieuw voor mij. Ik heb de opleiding theaterdocent gedaan en geef les in drama, sociale vorming en levensbeschouwing op het Selion in Groningen. Het lijntje was kort, want ik ben sinds mijn negende lid van Laus Deo. Eerst als altsaxofonist, maar ik ben nu druk bezig om mij om te scholen tot trompettist. Het is heel erg leuk om dit project te leiden, iedereen werkt heel goed samen en is erg gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen. Ik doe het natuurlijk niet alleen, maar voor mijzelf is het vooral een uitdaging om alles bij elkaar te brengen. Dat vergde van tevoren ook veel planning: je moet als regisseur goed uitdenken hoe je alles in elkaar laat passen. Voor bijna iedereen is zo’n samenwerking nieuw, dus je moet duidelijke instructies geven. Maar ik ben elke week aanwezig bij één van de repetities en het ziet er al heel goed uit. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij, ik zie echt dat het ons verbindt.”

Zijn er nog kaarten?

„De kaartverkoop gaat heel erg hard. De mooiste plekken zijn volgens mij allemaal al weg. We wilden spektakel en veel toeschouwers en die wens lijkt uit te komen. Jammer dat we maar één avond kunnen optreden. Als we over vijf jaar honderd jaar bestaan moeten we maar een hele week optreden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.