‘Hierna hebben we het nog één keer over Eurochamp’

Provinciale Staten van Drenthe laten onderzoeken wat de gevolgen zijn van het eventueel openbaar maken van het dossier Eurochamp, een veenbrand in het provinciehuis.

De discussie over de affaire laait eens in de zoveel tijd op. Daar moet een einde aan komen, vinden PvdA en VVD en in hun slipstream de andere partijen. ,,Anders komen we er nooit vanaf’’, zei Willemien Meeuwissen (VVD) woensdag. ,,Hierna hebben we het nog één keer over dit onderwerp.’’ Als duidelijk is welke juridische haken en ogen er zitten aan het opheffen van de vertrouwelijkheid van het Eurochampdossier, kunnen de Staten (volgend jaar) een besluit nemen: openbaar maken of niet? Tot zover zijn ze het eens.

Woensdag bleek andermaal hoe gevoelig ‘Eurochamp’ ligt, zelfs bij politici die de affaire niet hebben meegemaakt. En die vormen de overgrote meerderheid.

Achter de schermen werd hoog spel gespeeld

In de financiële administratie van gehandicaptentopsportorganisatie Eurochamp werd in 2008 een ‘onregelmatigheid’ geconstateerd van ongeveer 30.000 euro. De provincie liet onderzoek doen naar, zoals oud-gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA) zei, ‘fraude’. Toen de resultaten (lees: het rapport van Deloitte) voortijdig in de kolommen van deze krant verschenen, moest in tweevoud worden onderzocht wie had gelekt. Toenmalig CDA-Statenlid Henk Klaver voerde de druk op, Tanja Klip, destijds VVD-gedeputeerde, was verantwoordelijk voor het ambtenarenapparaat. Achter de schermen werd hoog spel gespeeld.

Maar zelfs een onderzoekscommissie van Statenleden kreeg na een reeks verhoren het lek niet boven. Aantekeningen, verslagen en andere documenten die níet in hun openbare rapport verschenen, werden in meerdere mappen opgeslagen in een lade in een kluis in de archiefkelder van het Asser provinciehuis. Uit pure onwetendheid, dat is inmiddels wel duidelijk, werd de fout gemaakt dat het stempel ‘geheim’ zónder einddatum op het dossier werd gedrukt. Tot in de eeuwigheid vertrouwelijk, dus.

De leden van de onderzoekscommissie mochten er niet meer over praten.

Voormalig Statenleden willen van geheimhouding af

Dat die vijf (voormalig) Statenleden van de geheimhouding af willen, hebben ze de afgelopen weken middels twee brieven duidelijk gemaakt. Die werden woensdag in het Drents parlement besproken.

Ook SP-lid Ko Vester, als enige nog actief politicus, wil niet langer op zijn tong bijten. ,,Wie we destijds verhoord hebben is bekend’’, zei hij. ,,Dus wie moeten we nog in bescherming nemen?’’ De boete voor het verbreken van de administratieve geheimhoudingsbelofte is 25.000 euro.

Gerard de Kleine, oud-verslaggever van deze krant en destijds bij het dossier betrokken, was aanwezig op de publieke tribune. ,,Ik ga een crowdfundingsactie beginnen voor die 25.000 euro’’, zei hij.

arnoud.bodde@dvhn.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.