‘Hij dreigde met een vuurwapen en schreeuwde: ik wil geld’

Voor het overvallen van een cafetaria in Nieuw-Roden en een tankstation in Tolbert is zestien maanden jeugddetentie -waarvan de helft voorwaardelijk- geëist tegen een 19-jarige man. ,,Hij dreigde met een vuurwapen en schreeuwde: ik wil geld”, heeft de eigenaar van het eethuis verklaard.

De verdachte uit Tolbert geeft toe dat hij 9 februari een overval heeft gepleegd op cafetaria Mark’s Eethuys aan de Esweg in Nieuw-Roden. Hij is het cafetaria met een bivakmuts op zijn hoofd binnengegaan. Vervolgens heeft hij een medewerker met een vuurwapen bedreigd en geld geëist. Hij heeft 300 euro buitgemaakt.

,,Ik had geld nodig voor schoenen. Ik had ook schulden”, verklaarde hij voor de rechtbank. De eigenaar van het eethuis in Nieuw-Roden liet door slachtofferhulp een verklaring voorlezen over de gevolgen dat het misdrijf op hem heeft gehad. Volgens het slachtoffer is niet alleen zijn familie en personeel geraakt door de overval. ,,Het had een grote impact op het hele dorp. Na de overval heeft een politiehelikopter over het dorp gevlogen. Er heerste grote angst bij ouderen en kinderen.”

Na zijn arrestatie is volgens de officier van justitie uit onderzoek gebleken dat de man ook verantwoordelijk is voor een gewapende overval op een tankstation in Tolbert in december vorig jaar. ,,Er zijn camerabeelden waaruit een helder signalement kan worden gehaald van de dader, van zijn kleding en het mes dat bij de overval is gebruikt. Het mes is bij de verdachte in beslag genomen.” De verdachte blijft volhouden dat hij deze overval niet heeft gepleegd.

De man heeft volgens deskundigen een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Ze achten hem verminderd toerekeningsvatbaar. Geadviseerd wordt om het jeugdstrafrecht toe te passen en de man te laten behandelen. Dat advies neemt de officier over. ,,Beide overvallen zijn voor de slachtoffers hele heftige ervaringen geweest”, zei de officier. ,,Ik vind het ongelooflijk wat iemand bezielt om zoiets te te doen. Andere mensen gaan aan het werk als ze schulden hebben. Deze verdachte gaat met een mes of met een vuurwapen een tankstation en een cafetaria overvallen.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

menu