‘Hoogeveen moet werk maken van betere overgang kinderen van lager naar voortgezet onderwijs’

De gemeente Hoogeveen moet werk maken van een betere overstap van kinderen van het lager naar het voortgezet onderwijs. Dat vindt de VVD.

Volgens Erica Blenkers, plaatsvervangend raadslid voor de VVD in Hoogeveen, presteren basisschoolleerlingen in Drenthe boven het landelijk gemiddelde als het gaat om rekenen en taal. ,,Maar het schooladvies en de keuze van de ouders valt veelvuldig lager uit dan het niveau van de leerlingen”, aldus Blenkers, die zegt zich te baseren op de onderzoeken ‘Van basisschool naar voortgezet onderwijs’ en de Onderwijsmonitor 2017.

‘Kinderen niet genoeg uitgedaagd’

Kinderen worden op deze manier ‘niet genoeg uitgedaagd om te presteren’, denkt ze. ,,Vermoedelijk is dat ook een reden waarom later in de opleiding de kinderen nog weer een niveau dalen. Daarnaast blijkt uit de onderzoeken dat ouders uit buitengebieden kiezen voor een lagere opleiding als deze dichter bij huis is.”

Sluit openbaar vervoer aan bij lestijden?

Blenkers roept B en W van Hoogeveen op de resultaten van de onderzoeken te bestuderen ‘en te kijken of en hoe zij de overgang van lager naar voortgezet onderwijs kunnen verbeteren’. Ze vindt dat het college daarbij ook moet letten op de beschikbaarheid van het openbaar vervoer en op de rijtijden: sluiten die wel voldoende aan bij de lestijden?

Blenkers tipt om kinderen in de laatste jaren van de basisschool alvast te laten meelopen op de opleiding die ze willen gaan volgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.