Dolgraag zou de ongeneeslijk zieke Max Nijboer (11) zijn vader Sander een keer zien ijshockeyen. Zaterdag 19 maart gaat zijn mogelijk laatste wens in vervulling.

Sander Nijboer en zijn vrouw Johanna leven tussen hoop en vrees. Hoewel van hoop eigenlijk geen sprake meer is. ,,Toen Max vijf jaar oud was werd er een hersentumor ontdekt. Inmiddels zijn we 31 bestralingen en vijf chemo’s verder. Hij heeft de laatste vijf weken op intensive care gelegen, want er kwam een hersenvliesontsteking bij. Vorig weekeinde was hij terminaal’’, zegt Nijboer.

Max zou de benefietwedstrijd tussen de oud-Asser Rams en de oud-Martini North Stars, zaterdag 19 maart in Groningen, niet meer halen zo leek het. De organisatoren onder aanvoering van oud-speler Berthil Göbel van de Rams zetten hun plan om met de benefietwedstrijd geld in te zamelen voor de stichting KiKa ‘on hold’.

Verheugd

Maar zie nu. Bij Sander Nijboer zit een vrolijke tiener in de huiskamer. ,,Hij is voor de dood weggehaald. De artsen staan voor een raadsel’’, zegt de oud-ijshockeyer. Zijn moeder, Johanna, zegt: ,,Hij is nu weer aan de chemo. Ik hoop dat hij er zaterdag bij is.’’ En Max zelf, verheugt hij zich erop? ,,Ja, leuk!’’

Nijhuis (42) speelde bij de Rams in de hoogtijdagen van het Nederlandse ijshockey. ,,Zo’n dertien jaar heb ik op het hoogste niveau gespeeld. Toen de baan hier dicht ging, was het met ijshockey in Assen wel gebeurd. Ik heb nog twee jaar in Leeuwarden gespeeld, maar toen was ik het reizen wel beu. Als hier nog een baan was, had ik nog steeds geijshockeyd.’’

Wordt het een gemakkelijke wedstrijd voor de vader? ,,Daar reken ik niet op. Het is een tijd geleden en zij hebben een behoorlijk goeie ploeg.’’ Maar toch... Max zal zijn vader toch minstens één doelpunt zien maken? Hij hoopt het in elk geval.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe