‘Horeca moet pas op plaats maken in Emmen’

De horeca in Emmen zit zo’n beetje aan zijn taks. Er is nog wat ruimte voor hotelbedden, maar dat is het dan ook. Voor nieuwe cafés en restaurants is nauwelijks ruimte.

Dat is zo’n beetje de boodschap in de horecavisie, die het adviesbureau Van Spronsen & Partners op verzoek van de gemeente Emmen heeft opgesteld. De visie is al meer dan een half jaar in bezit van de afdeling Emmen van Koninklijke Horeca Nederland, die de conclusies en adviezen grotendeels omarmd. Tot teleurstelling van de horeca heeft de gemeente Emmen dat nog steeds niet gedaan. ,,We hadden graag gezien dat de horecanota parallel aan de centrumvisie nu al een meer definitieve status had gekregen’’, zegt Ton Duivenvoorden, voorzitter van de horeca in Emmen.

Uit de concept-nota blijkt dat er in de horeca nog slechts ruimte is voor drie bedrijven in het centrum van Emmen en eentje in de buitendorpen. Dan gaat het om een restaurant of een café gaat. In de afdeling fastfood is Emmen volgens de onderzoekers al overbediend. En dan moet Kentucky Fried Chicken nog komen. Duivenvoorden: ,,Maar als straks op het Raadhuisplein Het Postkantoor is gerealiseerd zit ook de natte horeca zo’n beetje aan zijn taks. De lucht is een beetje uit de bel.’’

Van Spronsen & Partners adviseert de gemeente Emmen dan ook om de markt niet langer vrij te geven voor horeca-initiatieven. ,,Dat is in onze optiek schadelijk voor de kwaliteit op lange termijn.’’ Volgens het adviesbureau zorgen meer restaurants er niet voor dat mensen ineens vaker uit eten gaan, wél komt het rendement van de bedrijven onder druk te staan. De Emmer horeca is het daar vanzelfsprekend mee eens, al realiseert Duivenvoorden ook wel dat het ondernemerschap nu eenmaal risico’s met zich meebrengt. ,,Maar als je ergens in een bepaalde straat vijf supermarkten wilt neerzetten, komt de gemeente vast en zeker in actie. Dat zien we ook graag op plekken waar dat met horeca gebeurt.’’ Op restaurantgebied ziet Duivenvoorde aan de bovenkant van de markt nog wel ruimte. Hij wordt op zijn wenken bediend met de heropening van De Drommedaar.

Paracommercie

Ook de paracommercie is de lokale horeca soms en doorn in het oog. Volgens Duivenvoorden zijn er gevallen bekend waarbij instellingen of verenigingen meer feestavonden voor derden houden dan de twaalf die ze eigenlijk van de gemeente mogen. ,,Dat ligt niet aan de gemeente, want die doet z’n best.’’ Hij wil een gelijk speelveld. ,,Wij mogen geen happy hour meer houden maar soms denk ik wel: de paracommercie is één groot happy hour.’’

Andere zaken, waarover de horeca graag in gesprek gaat met de politiek in Emmen zijn het evenementenbeleid en de verordeningen, met name die om jongeren onder de 18 jaar geen alcohol te schenken. Volgens Ton Duivenvoorden zijn er goede afspraken gemaakt met college en handhavers, maar daarmee is het probleem niet opgelost. De horeca vindt het niet eerlijk als het beboet wordt omdat bijvoorbeeld via een 20-plusser iemand onder de 18 een biertje krijgt en opdrinkt. ,,Er zijn er al die mensen onder de 18 helemaal maar weigeren. Wat lastig is om dat daar jongeren tussen zitten die nog wel dronken, toen de leeftijdsgrens op 16 jaar lag. Ik vind het ook een verantwoordelijkheid van ouders.’’

Wildgroei aan evenementen

De horeca merkt verder een wildgroei aan evenementen in Emmen, waarbij de spelregels niet helemaal dezelfde zijn, vindt Duivenvoorden. ,,In plaats van contact te zoeken met de horeca wordt er zelf drank verkocht. We zouden veel meer samen met elkaar kunnen optrekken bij evenementen in plaats van elkaar concurrenten te zijn.’’ Een beetje minder evenementen op hetzelfde moment houden is trouwens ook geen overbodige luxe, denkt de horeca. Neem nou het tweede weekend van september als de Uitmarkt, een shantyfestival, een popfestivalletje en de barbecue in de oude dierentuin tegelijk worden gehouden. Maar daar profiteert de horeca toch ook van? Duivenvoorden: ,,Nou, te veel evenementen is óók voor de evenementen niet goed. Bedoeld of onbedoeld word je elkaars concurrent. “

De rapportschrijvers stellen voor om de horeca in Emmen-centrum vooral te concentreren op Marktplein en Raadhuisplein, al is dat inmiddels eigenlijk al gebeurd. De gebieden Hoofdstraat/Kolhoopstraat en Matissepassage kunnen geconsolideerd worden, maar voor de Weerdingerstraat geldt de aanbeveling ‘terugdringen’. Hier zitten vooral restaurants, waarvan er eentje nog niet zo lang geleden het hoofd niet langer boven water kon houden.

Fastfood doet het goed in Emmen

De gemeente Emmen telt 240 horecabedrijven, die werk bieden aan 1300 mensen, volgens het CBS. Dat laatste is een stijging van 20 procent ten opzichte van 5 jaar geleden. De totale omzet in de horeca wordt voor 2020 geschat op 60 miljoen euro, op basis van 6,4 miljoen horecabezoeken. Opvallend is het hoge aantal fastfoodbedrijven: 88. Dat is 22 procent meer dan 5 jaar geleden en 8,2 per 10.000 inwoners, veel meer dan de door de onderzoekers gehanteerde benchmarkgemeenten Almelo, Assen, Hardenberg en Hengelo. Vooral cafetaria’s zijn er veel: 46. Emmen telde eind vorig jaar 54 restaurants, dat zijn er 5 per 10.000 inwoners.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.