‘Hotel Karsten failliet? Het zat daar altijd vol!’

Dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat hotel Karsten in Norg failliet is verklaard. Weinig inwoners van Norg hebben het zien aankomen.

Het is rustig, deze donderdagmiddag in het centrum van Norg. Maar wie bij hotel-restaurant Karsten binnenstapt ziet toch verrassend veel mensen aan de lunch zitten. Het lijkt wel of het nieuws nog niet binnen is gedrongen. Nog steeds is het behaaglijk warm en knus, het personeel bedient de gasten met dezelfde glimlach als altijd.

Begrip in Norg

Buiten op straat zijn buurtbewoners verrast over het plotselinge faillissement. „Ik zag dit niet aankomen”, vertelt een man die elke dag zijn twee honden uitlaat en langs het hotel loopt. „Ik heb van buitenaf niet gemerkt dat het minder druk werd de laatste tijd, dus of het daar aan ligt weet ik niet. In ieder geval zou het een gemis voor Norg zijn als het hotel moet sluiten.”

Bijna iedereen in Norg blijkt er zo over te denken, hoewel nog niet iedereen het nieuws vernomen heeft. Zo ook een vrouw die net boodschappen heeft gedaan bij de Coop-supermarkt verderop. „Ik woon hier net een half jaar, maar ik weet wel dat het hotel een begrip is hier in Norg. Zelf heb ik er één keer gegeten, dat smaakte hartstikke goed. Daar zal het dus niet aan liggen.”

Toplocatie voor dagjesmensen

Op dat moment komt ook Loek Langeland naar buiten. Net als hij met zijn boodschappen naar huis wil fietsen, begint het hard te regenen. Nog maar even schuilen onder het afdak dus. „Hotel Karsten? Failliet? Dat had ik ook nog niet gehoord. Het verbaast mij enorm moet ik zeggen.”

Langeland zou het enorm jammer vinden als het hotel zou verdwijnen. „Het is een toplocatie voor heel veel dagjesmensen, dus het toerisme krijgt dan wel een knauw denk ik. Iedereen in de omgeving weet waar je het over hebt als je over Karsten spreekt. Ze stonden bekend om de gemoedelijke sfeer.” Uitbater Kees Schouten, die het stokje begin vorig jaar overgaf, was volgens Langeland ook geliefd. „Hij stond altijd tussen zijn gasten, dat was altijd geweldig. En zijn vrouw Cella was een echte zakenvrouw. Ik weet niet hoe de eigenaren nu zijn, maar die combinatie was natuurlijk perfect.”

Langeland kreeg wel de indruk dat het de laatste tijd minder liep. En dat Karsten niet als enige worstelt om het hoofd boven water te houden. „Ik heb geen tv en loop ‘s avonds vaak een rondje door het dorp. Dan valt het tegen hoeveel mensen er overal binnen zitten. Moeten ze daar nou van leven denk ik dan. Misschien zijn er te veel horecagelegenheden hier, want volgens mij draaien alleen de Norgerberg en ‘t Wapen van Norg echt goed.”

Fijn familiehotel

Hotel Karsten heeft altijd gasten getrokken vanuit heel Nederland. Een vaste gast uit Zeeland laat weten niet te snappen dat het hotel binnen tien maanden na de overname door de nieuwe eigenaar al failliet is. „Het liep daar geweldig, het zat altijd vol. Zomers moest er echt een plaatsje vrijgemaakt worden als je wilde overnachten. Eén keer hebben wij zelfs een privékamer gekregen omdat alle andere kamers vol zaten. Dat tekent wel de gastvrijheid van Kees en Cella.”

Volgens de Zeelander was Karsten ‘gewoon een heel fijn familiehotel’: „Het eten was goed, de kamers comfortabel. En dat voor een prima prijs in een mooie omgeving. Wat wil je als gast nog meer?”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.