‘Hou dichtbouwen doorkijk ’t Loeg en Oldend bij Anderen tegen’

ANP/Lex van Lieshout

Twee inwoners van Anderen verzetten zich bij de Raad van State tegen de bouw van twee woningen tussen hun huizen aan ’t Loeg en het Oldend. ,,Het is voor mij nogal emotioneel, want ik probeer al tien jaar dit uitzicht te behouden”, zei Irma Schepers vrijdag tegen staatsraad Lex Michiels die de zaak moet beslissen.

Schepers en haar buurman Harry Zingstra willen dat er een streep gaat door het bestemmingsplan Tussen Oldend 19 en ’t Loeg 17. Daar stonden de opstallen van de oude boerderij die een paar jaar geleden door Zingstra is gekocht en verbouwd tot woonboerderij.

Een woning al verkocht

Toen de agrarische gebouwen er nog stonden was er doorzicht op de achterliggende es, zeggen ze. Maar met de twee nieuwe woningen verdwijnt dat volledig. ,,Het hele perceel kan volgebouwd worden met vergunningsvrije bouwwerken waardoor één lange gevelwand ontstaat”, zegt Zingstra. De gemeente Aa en Hunze had nooit toestemming mogen geven voor het plan van Prolanden, vindt hij. Een van de woningen zou al zijn verkocht.

Boom sneuvelen

De twee woningen komen ook te ver van de weg te staan waardoor de voorgevels gelijk vallen met de achtergevel van Zingstra’s boerderij. Dichterbij de weg kon niet, aldus de gemeente. Dan zou een mooie boom moeten sneuvelen.

Zingstra en Schepers vinden het jammer dat de gemeente over het plan geen overleg heeft gevoerd met omwonenden en dat ze niet zijn gehoord nadat ze hun zienswijzen hadden ingediend. De gemeente is daartoe niet verplicht, zei rechter Michiels. De twee tegenstanders waren met één woning op het perceel nog wel tevreden geweest. Maar twee is teveel. De uitspraak volgt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe