‘Ik heb heel Gees bij elkaar geschreeuwd en raakte in shock’

,,Wij hebben recht om te weten wat jullie met onze vader hebben gedaan”, zei de dochter van de bij een woningoverval om het leven gebrachte Koert Elders uit Gees.

Ze sprak donderdag bij de rechtszitting tegen de vier mannen die worden verdacht van het misdrijf.

Haar zus, die via haar advocaat ook sprak op de derde zittingsdag van het strafproces, richtte zich eveneens tot de verdachten. De nabestaanden van Elders, die drie kinderen had, hekelen de proceshouding van de mannen.

Verwerking onmogelijk

De vier verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht of ontkennen en komen volgens de dochter met ongeloofwaardige verklaringen voor de vondst van hun DNA in de woning in Gees.

,,Het verdriet dat ik heb is vrijwel niet te omschrijven”, zei de dochter. ,,Jullie proceshouding versterkt dat verdriet enorm. Voor mij is er geen duidelijkheid over wat er met mijn vader is gebeurd. Dat maakt het verwerkingsproces vrijwel onmogelijk.”

Wanhoop en angst

Ook de vriendin van Elders, die bij de overval aanwezig was, maakte gebruikte van haar spreekrecht.

,,14 april 2001 was de dag waarop Koert en ik onze eerste echte afspraak hadden. Vanaf die dag waren we onafscheidelijk. We waren heel gelukkig en konden ook heel goed samenwerken. Op 30 juni 2016, nota bene mijn verjaardag, kwam aan ons geluk op brute wijze een einde.”

,,Het bijna onmogelijk om in woorden samen te vatten wat dat met mij deed en doet. Te zien hoe je man is toegetakeld, vastgebonden, een snoer om zijn nek heeft waaraan getrokken wordt en je hem je naam hoort roepen waar zoveel wanhoop en angst in doorklinkt wat een mens maar kan ervaren en vervolgens ook een pistool op je gericht zien.”

De vrouw werd door de overvallers ook vastgebonden: ,,Ik was verstijfd, vol ongeloof, verbijsterd. Ik dacht alleen maar: rustig blijven. Niet realiserend dat het kwaad wellicht al was geschied. Toen ik boven kwam merkte ik dat Koert niet meer in leven was . Ik heb heel Gees bij elkaar geschreeuwd en raakte in shock.”

Als beesten tekeer gegaan

Ze zei tegen de verdachten in de zittingszaal: Jullie hebben mij ook van mijn leven beroofd, maar ach wat kan jullie dat schelen. Jullie zijn als beesten tekeer gegaan. Zelfs een dier wordt eerst gedood en dan geslacht.

Jullie hebben hem levend geslacht. Waarom op deze wijze? Was alleen vastbinden niet voldoende? Jullie verschuilen jullie tot op de dag van vandaag achter leugens en zwijgrecht. Laat zien dat jullie kerels zijn en ballen hebben en vertel de waarheid.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.