‘Ik heb nog nooit zoveel flauwekul bij elkaar gehoord’

,,Ik heb nog nooit zoveel flauwekul bij elkaar gehoord.” De officier van justitie wond er dinsdag geen doekjes om dat ze de 65-jarige verdachte van seksueel misbruik die voor haar zat in de rechtbank in Assen niet geloofde.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de voormalige taxichauffeur uit Leutingewolde van het misbruiken van een van de scholieren die hij naar school bracht: een 15-jarige verstandelijk beperkt meisje. Daarvoor eiste ze vijftien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen de man. Ook wil ze dat hij ruim 1400 euro schadevergoeding aan haar betaalt. De man ontkent in alle toonaarden.

Het misbruik zou zijn gebeurd tussen september en begin december 2014. Op 4 december zagen de stiefouders van een ander kind dat in het taxibusje zat dat de chauffeur een arm om het meisje heen had geslagen en hij onder haar kleding haar borst betastte. Dat gebeurde voor een stoplicht in Assen. Het meisje zat altijd voorin bij de chauffeur, omdat ze anders wagenziek werd.

De getuigen belden de vervoersmaatschappij en de ouders van het meisje. Zo kwam de zaak aan het rollen. Bij de politie vertelde het meisje uitgebreid hoe de man haar meerdere keren had betast en hoe bang ze voor hem was. Het misbruik vond plaats op parkeerplaatsen, waar de man met zijn taxibusje naartoe reed als het meisje alleen in de taxi zat. Uiteindelijk loog ze tegen hem dat ze ongesteld was, omdat hij dan niks deed.

Ook ontdekte de politie privé-berichten die de man via Facebook naar haar had gestuurd. In die 26 berichten noemde de man haar telkens ‘lieve schat’ en schreef hij wat hij voor seksuele handelingen hij met haar wilde verrichten. Ook schreef hij dat hij van haar hield.

De man verklaarde in de rechtszaal dat hij dat had gestuurd omdat het meisje hem eens had verteld dat ze eerder seksueel misbruikt was. ,,Ik wilde checken of ze daarover loog door haar uit de tent te lokken”, zei de chauffeur.

Flauwekul, reageerde de officier. Ook de rechters lieten blijken dat ze moeite hadden hem te geloven. De chauffeur gaf volgens de aanklaagster ook cadeautjes aan het kind. Naar eigen zeggen, omdat ze ziek was geweest. Volgens de aanklaagster puur om het kind, dat functioneerde op het niveau van een 9-jarige, te paaien. ,,Dit had niks met liefde te maken. Hij handelde puur vanuit lust”, aldus de officier. Ze noemde het extra kwalijk dat hij juist een kwetsbaar meisje dat aan zijn zorg was toevertrouwd misbruikte.

De man is vanwege de zedenzaak alles kwijtgeraakt, vertelde zijn advocate. Zijn vrouw zette hem uit huis, hij is ontslagen en zijn zoons willen geen contact meer hem. De raadsvrouw pleitte voor vrijspraak.

Uitspraak: 13 december.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.