‘Ik sta toch wel bekend als een echte zoetekauw’

Heel Holland Bakt van omroep Max heeft het bakken in ons land nog populairder gemaakt. Het was voor Alie van Dalfsen-Spoelder het laatste duwtje om een lokale bakwedstrijd te houden. ,,Ik liep al een tijd met het idee rond.’’

Onder de titel Heel Hoogeveen Bakt steekt ze het festijn serieus aan de vork. Op zaterdag 16 april vanaf 10.00 uur is de Tamboerpassage het toneel van zelfgemaakte taarten en alles wat met bakken te maken heeft. Verspreid in de winkelpassage staan zo’n dertig stands met kookboeken, meelproducten, tafellinnen, serviezen, exotische hapjes en likeurtjes.

'Er gaat niets boven eigengemaakte taart'

Alie van Dalfsen-Spoelder is zelf ‘gek van bakken’ en dan vooral van taarten. ,,Het is mijn grote hobby’’, zegt ze. ,,Ik sta toch wel bekend als een echte zoetekauw. Gebak laat ik niet snel staan, ook niet als dat een fabrieksmatig taartje is. Soms heb ik daar achteraf spijt van, maar ik kan er nu eenmaal slecht weerstand aan bieden.’’

Maar er gaat niets boven eigengemaakte taart, stelt de inwoonster van Fluitenberg. ,,Ze zijn niet alleen het lekkerste, je krijgt er ook een voldaan gevoel van. Meestal dan, haha.’’ Ze is met enige regelmaat in Duitsland te vinden, het land dat volgens Alie een echt ‘taartland’ is. ,,Daar kunnen ze gebak maken, hoor.’’

Over het bakfestijn in Hoogeveen is ze duidelijk: het is weliswaar een wedstrijd, maar ook en vooral een evenement met fleur, stijl en gezelligheid. En Alie wil meteen even een misverstand uit de wereld helpen: bij taarten gaat het om de smaak, hoe het baksel eruitziet is van veel minder belang. ,,Wat heb je aan een prachtige taart, als het niet te pruimen is? De lekkerste cake ziet er ook vaak wat ingezakt en nattig uit. Maak het dus niet te ingewikkeld.’’

Professionele jury

Mensen kunnen zich nog tot 1 april aanmelden voor de wedstrijd, door een email te sturen naar detamboerpassage@gmail.com. Op de dag zelf moeten zij hun taart tussen 11.00 en 12.00 uur inleveren. Dat er niet ‘live’ gebakken wordt, heeft te maken met strenge voorwaarden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Om een deskundig oordeel over de bakkwaliteiten van de deelnemers te kunnen vellen, is niet de eerste de beste jury aangetrokken. Alie is vooral erg ingenomen met de komst van de Sarena Solari uit Muntendam. Zij kwam in de editie 2015 van Heel Holland Bakt als winnares uit de bus.

Maar ook regionale grootheden zijn van de partij, onder wie meesterkok Jarno Eggen van sterrenrestaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde. Verder keurt Hoogevener van het Jaar 2015, fotografe Kim Stellingwerf, de taarten. Zij worden bijgestaan door vier bakkers uit de gemeente Hoogeveen. Kinderen hebben hun eigen wedstrijd. Zij gaan cupcakes versieren.

Voor het publiek moet het ook een feestje worden. Na de prijsuitreiking mag men proeven van de ingestuurde taarten.

menu